c S

V projektu Pasavček letos sodelovalo 7000 učencev več kot lani

09.06.2020 19:48 Ljubljana, 09. junija (STA) - S koncem šolskega leta se zaključuje tudi projekt Agencije za varnost prometa (AVP) Pasavček, s katerim že 15. leto zapored spodbujajo k uporabi varnostnega pasu. Kljub okrnjenim dejavnostim zaradi epidemije, je letos sodelovalo več kot 25.000 otrok. Kar pomeni, da je letos sodelovalo 7000 otrok več kot lani, so sporočili iz agencije.

Projekt Pasavček kaže dobre rezultate že vrsto let. Uporaba pasu pri otrocih se je v primerjavi z letom 2005 povečala za 40 odstotkov. Tako je pred 15 leti varnostni pas med vožnjo uporabljalo 54 odstotkov otrok, leta 2018 pa 94 odstotkov.

Aktivnosti so izvajali med šolskim letom, poudarek pa je bil tudi na nacionalni preventivni akciji varnostni pas, ki je potekala v začetku marca. V času epidemije koronavirusa pa so na agenciji pripravili nove vsebine prometne vzgoje za izvajanje učenja na daljavo, ki so javno dostopne. Kljub okrnjenim dejavnostim, so šole na AVP vrnile več kot 700 zaključnih poročil, so zapisali v sporočilu za javnost.

Učenci bodo ob zaključku projekta prejeli priznanje Pasavček, skupine in oddelki pa bodo dobili družabno igro Pasavček gre v šolo.

Tudi statistika prometnih nesreč kaže, da uporaba varnostnega pasu pomembno vpliva na težo posledic prometnih nesreč.

Letos je v prometnih nesrečah, ki so se zgodile do konca maja, umrlo 15 voznikov avtomobilov, en potnik in dva voznika tovornih vozil. Od skupaj 18 umrlih oseb varnostnega pasu ni uporabljala skoraj polovica oz. osem oseb. V prometnih nesrečah se je hudo poškodovalo 41 voznikov osebnih vozil, med njimi jih je 33 oziroma 80 odstotkov uporabljalo varnostni pas. Lažje se je poškodovalo 851 oseb, 762 oziroma 93 odstotkov jih je uporabljalo varnostni pas.

Ob tem na AVP pozivajo, naj se vozniki in potniki dosledno pripenjajo, tudi na najkrajših poteh. Pravilna in dosledna uporaba otroških varnostnih sedežev ter varnostnih pasov v prometu pa naj ostane stalnica tudi med poletnimi meseci, so zapisali.