c S

Na NIJZ spisali higienska priporočila za obdobje mature

28.05.2020 15:25 Ljubljana, 28. maja (STA) - V soboto se za srednješolce začenja maturitetno obdobje, za katerega so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) spisali higienska priporočila. Poleg pravilne higiene rok in kašlja stroka v času mature priporoča redno zračenje učilnic in nošenje mask v prostorih šole. V učilnicah naj bo do 15 dijakov, sedijo pa naj vsaj 1,5 metra narazen.

V priporočilih NIJZ piše, naj se dijaki na maturitetne izpite odpravijo peš, s kolesom ali pa naj jih individualno peljejo starši, ob tem pa naj se s sovrstniki ne združujejo. Zaposleni, dijaki in obiskovalci naj v šolski objekt vstopajo z masko. Za zaposlene v šoli je priporočeno, da maske nosijo ves čas, dijaki pa jo lahko med opravljanjem mature, ko je zagotovljena ustrezna distanca, odložijo.

Pred začetkom izvajanja maturitetnega preizkusa je treba učilnice temeljito prezračiti, vrata učilnice pa naj bodo odprta do začetka izvajanja izpita, da je čim manj dotikov kljuke. To je priporočljivo tudi redno brisati z razkužilom. Ob vhodu v vsako učilnico se mora nahajati razkužilo za roke in za površine.

Dijaki so ali še bodo po e-pošti prejeli vse potrebne informacije v zvezi z opravljanjem maturitetnega preizkusa: čas prihoda in vstopa v šolsko zgradbo, številko učilnice, nadstropje in sedežni red. V prostoru, kjer poteka matura, ne smejo imeti telefona.

S seboj naj dijaki prinesejo pisalo in rezervno pisalo ter naj si predmetov zaradi možnosti prenosa okužbe ne posojajo. S seboj naj imajo tudi masko, razkužilo za roke, vrečko, v katero bodo odložili uporabljeno masko in jo po končanem izpitu odvrgli ali odnesli v pranje domov, ter steklenico s pitno vodo in prigrizke.

Ob vstopu dijake nadzorni profesor s primerne razdalje usmeri na njihovo mesto. Osebne izkaznice naj bodo na robu mize, da je omogočen vpogled s primerne razdalje. V učilnici naj bo omogočen razmik 1,5 do 2 metra med dijaki in profesorji, urejen pa naj bo tudi koridor, ki omogoča odhod in vračanje iz stranišča.

Po zaključku izpita dijaki gradivo in izpitne pole pustijo na robu mize. Profesor jih pobere in vloži v namensko ovojnico. Pred in po tem si umije ali razkuži roke. V času pobiranja pol nosijo maske tako profesor kot dijaki. Pisne izdelke je treba pred popravljanjem vsaj dan ali dva hraniti na varnem mestu, v skladu z navodili preživetja virusa na različnih površinah.

Med 30-minutnimi odmori bodo po zadnji odločitvi strokovnih in zdravstvenih združenj učenci ostajali v učilnici. Te bodo med odmori temeljito prezračili, maturanti pa se bodo lahko v njih tudi razgibali.

Uporaba garderobnih omar bo omogočena za dijake in odrasle pri zaključnih izpitih in poklicni maturi, ko so za izvedbo izpitov potrebna zaščitna delovna oblačila in oprema za izvedbo praktičnih delov izpita. Za potrebe izpitov bo omogočena tudi uporaba specializiranih učilnic, delavnic, laboratorijev in računalniške opreme. Vse navedeno ob doslednem upoštevanju vseh predpisanih varovalnih ukrepov proti širjenju covida-19.

Po opravljenem izpitu naj dijaki šolo zapuščajo postopoma, da se lahko vzdržuje primerna razdalja. Pred ponovnim začetkom dejavnosti naj bo šola ustrezno očiščena s sredstvi, ki se jih sicer uporablja za čiščenje prostorov, med drugim piše v higienskih priporočilih za pripravo na maturo, obdobje mature in bivanje v dijaškem domu v času epidemije covida-19.