c S

DZ potrdil možnost opravljanja strokovnega izpita za italijanske študente fizioterapije

27.05.2020 16:02 Ljubljana, 27. maja (STA) - DZ je brez glasu proti potrdil dopolnitve zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bodo italijanskim študentom fizioterapije omogočile opravljanje strokovnega izpita s pomočjo tolmača. Zakonodajno pot pa je končal predlog spremembe zakona o zdravstvenem varstvu, ki bi razširil nabor upravičencev za kritje stroškov zdravljenja iz proračuna.

Državni svet je s predlogom spremembe zakona o zdravstveni dejavnosti želel omogočiti, da bi italijanski študenti, vpisani na študijski program fizioterapije na visokošolskem zavodu Alma Mater Europaea, zaključni strokovni izpit lahko opravljali s tolmačem, kot so to predpostavljali ob vpisu. Sprememba zakona o zdravstveni dejavnosti leta 2017 pa je nato na novo določila, da za končanje študija potrebujejo potrdilo o znanju slovenskega jezika.

Kot je danes poudaril državni svetnik Bojan Režun, študenti brez opravljenega strokovnega izpita ne morejo pridobiti poklicne kvalifikacije, na podlagi katere bi fizioterapevtske storitve lahko opravljali v Italiji. Prav tako je državni svet ugotovil, "da diplomanti sami niso odgovorni za nastali brezizhoden položaj, saj na spremembo zakonodaje niso imeli vpliva".

V predstavitvi stališč so podporo zakonu napovedale vse poslanske skupine, tudi poslanca italijanske in madžarske narodne skupnosti. Poslanci so med drugim ugotavljali, da se s predlagano zakonsko rešitvijo odpravlja neenak položaj med študenti, ki so študirali v Sloveniji.

Zakonodajno pot pa je danes končal predlog državnega sveta za spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, katerem bi plačilo zdravstvenih storitev v celoti zagotavljali ne le za vojaške invalide in civilne invalide vojne, ampak tudi za ljudi z redko boleznijo, ko zdravilo za zdravljenje bolezni ni uvrščeno na pozitivno listo oziroma ni registrirano v Sloveniji.

Po predlogu bi sredstva nad ravnijo obveznega zavarovanja zagotovil državni proračun, in sicer pod pogojem, da skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na predlog direktorja zavoda za ta namen sprejme ustrezno odločitev.

Da predlog zakona ni primeren za nadaljnjo obravnavno, je odločilo že matično delovno telo. Iz vrst poslanskih skupin pa je bilo danes slišati več pozivov, da je zakon o zdravstvenem varstvu treba prenoviti sistemsko in celovito.