c S

V šolah pričakali še devetošolce, pouk prve triade teče dobro

25.05.2020 16:09 Celje/Slovenj Gradec/Maribor, 25. maja (STA) - V osnovnih šolah so danes sprejeli tudi učence devetih razredov. Ker so že od prejšnjega tedna pri pouku učenci prvih treh razredov, je sprejem potekal brez težav. Ravnatelji poročajo, da je tudi pouk prve triade dobro stekel. Veseli bi bili vrnitve vseh šolarjev, ki pa bi bila po njihovi oceni izvedljiva le ob odpravi nekaterih ukrepov.

V Drugo osnovno šolo Slovenj Gradec, ki jo sicer obiskuje 554 učencev, se je danes vrnilo 64 od skupaj 65 devetošolcev. "Razredniki so jih pričakali pred šolo, vsi so imeli maske, za zdaj delo poteka dobro," je za STA povedala ravnateljica šole Nada Duler, ki je zadovoljna tudi z delom v minulem tednu, ko se je v šole vrnila večina otrok prve triade. "Otroci se držijo dogovorjenih pravil. Očitno so se vsega tega navadili v korona času doma," je dejala Dulerjeva.

Takšnih normativov, da je v razredu do 15 učencev, si učitelji želijo tudi v prihodnje, je dodala, saj so to po njenih besedah "enkratni pogoji" za delo. Še posebej, ker so učilnice na tej šoli premajhne, velike so okoli 58 kvadratnih metrov. Od danes so sicer zasedene vse učilnice na šoli, saj dnevno v šolo prihajajo tudi učenci od 4. do 8. razreda, ki potrebujejo dopolnilni pouk. Ravnateljica vrnitev vseh učencev v šolo podpira le v primeru, da bi to dopuščala epidemiološka slika in ob pogoju, da se spremenijo ukrepi - ob trenutno veljavnih namreč dela ne bi mogli organizirati, saj za to nimajo prostorskih pogojev.

Tudi na OŠ Lava v Celju so danes znova sprejeli vse devetošolce, seveda pod novimi in zelo drugačnimi pogoji kot običajno. "Veseli so ponovnega prihoda v šolo, manj so zadovoljni ob navodilih za upoštevanje varnostnih pravil. A pričeli smo in tako kot pri ostalih stvareh računamo, da je prvi dan najtežji, kasneje se novosti utečejo in gre mnogo lažje," je za STA povedala ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko.

Po njenih besedah pouk v prvi triadi po prvem tednu poteka zelo dobro, seveda je veliko logističnih težav, predvsem pri zagotavljanje kadrovske logistike. Veliko učiteljev predmetne stopnje je namreč vključenih v popoldansko podaljšano bivanje, hkrati so se zdaj vrnili devetošolci, še vedno pa je več kot pol šole tako rekoč doma - na izobraževanju na daljavo, kar pomeni neskončno število kombinacij in naporov, da obvladujejo pouk.

Kolenkova podpira vrnitev vseh otrok v šolo, vendar le ob sprostitvi zaščitnih ukrepov v šoli, kot so manjše skupine in preprečevanje mešanja otrok iz različnih skupin, saj teh ob vrnitvi vseh učencev ne bi mogli zagotoviti. "Upam, da bomo z vrnitvijo vseh otrok v šolo deležni torej tudi odprave ukrepov, sicer ne bomo mogli zagotavljati pogojev in bomo v prekršku. Papir prenese vse, življenje veliko manj," je še dejala Kolenkova.

Tudi ravnatelj OŠ Ljubečna Martin Grosek podpira vrnitev vseh otrok v šolo ob upoštevanju običajnih higienskih navad. Pouk prve triade pri njih glede na dinamiko otrok te starosti poteka umirjeno, veliko bolj kot običajno, je še povedal za STA. Devetošolce so sprejeli z veseljem, držijo se navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in glede na to je pripravljena tudi šola, je dodal Grosek.

Šmarski devetošolci so ob današnjem prihodu v šolo veseli pouka, saj so ga pogrešali v živo, prav tako so pogrešali sošolce. Kot je za STA povedal ravnatelj OŠ Šmarje pri Jelšah Mitja Šket, po tednu dni pouk v prvi triadi poteka brez težav.

"Vrnitev vseh šolarjev podpiramo, vendar ne pod takšnimi pogoji, kot so sedaj. Mi imamo namreč vse učilnice zasedene, tako prostorsko in kadrovsko ne moremo zadostiti trenutnim zahtevam glede izvajanja pouka," je dejal Šket.

Ravnateljica OŠ Petrovče Irena Kolar pa je za STA dejala, da so se že za sprejem učencev prvega triletja zelo dobro pripravili, prav tako danes za prihod devetošolcev, tako da težav ni bilo. Enotedenske izkušnje z najmlajšimi so po njeni oceni zelo dobre, ukrepe v največji možni meri upoštevajo, in pričakujejo, da bo tako tudi z devetimi razredi. Prostorskih in kadrovskih težav zaenkrat nimajo.

Vrnitev vseh učencev v šolo bi bila smiselna, vendar je nikakor ni mogoče izvesti pod pogoji, ki veljajo sedaj, meni Kolarjeva.

V Osnovno šolo Prežihovega Voranca Maribor se je danes vrnilo vseh 56 devetošolcev. "Zelo smo veseli, da se naši učenci počasi vračajo, ker so naše šole brez učencev prazne in dolgočasne. Stik v živo, biti skupaj, je nekaj izjemnega in res upamo, da se kmalu vrnejo vsi otroci," je za STA povedala ravnateljica Barbara Pernarčič.

Devetošolce so sprejeli podobno kot učence prve triade pred tednom dni in tudi starejši otroci po besedah ravnateljice nimajo težav s spoštovanjem ukrepov, ki so zaukazani zaradi epidemije covida-19. Pojasnila je, da so veliko komunicirali že med šolanjem od doma, zato se šolarji dobro zavedajo, kaj smejo in česa ne početi.

"Vsi so si želeli nazaj v šolo in so bili temu primerno danes tudi veseli, ko so se sošolci in sošolke znova videli. Glede na popuščanje vseh ostalih omejitev je popolnoma nesmiselno, da otroci še naprej ostajajo doma. Dejstvo je, da se družijo na dvoriščih in v nakupovalnih središčih, zato bi bilo prav, da lahko vsi pridejo v šolo, kjer je vendarle kakovostnejše preživljanje časa," je povedala Pernarčičeva.

Organizacijsko je to sicer za šole velik zalogaj. Tudi devetošolci so razdeljeni v manjše skupine, zato je potrebno zagotoviti večje število učiteljev. "Pri matematiki, slovenščini in angleščini so bili učenci že prej razdeljeni v manjše učne skupine. Pri ostalih predmetih pa jih je bilo treba na novo razdeliti in posledično nekoliko prilagoditi urnik, saj nimamo dovolj učiteljev za običajno število ur," je pojasnila ravnateljica.

Učiteljem, ki vzporedno vodijo še pouk na daljavo za ostale razrede, se je močno povečal obseg dela, veliko časa porabijo tudi za korespondenco, dodatne priprave in novo organizacijo dela. "Šola je zdaj postavljena na glavo in porabili smo ogromno ur, da smo uspeli vzpostaviti takšen režim, da smo izpolnili vse pogoje, ki so nam postavljeni," je še povedala Pernarčičeva.

V Osnovno šolo Koper je danes k pouku prišlo več kot 95 odstotkov devetošolcev, pouk pa je potekal po pričakovanjih, je za STA pojasnil vršilka dolžnosti ravnateljice Niti Krota Bagari. Na šoli so oblikovali natančen protokol delovanja in načrtovali aktivnosti skladno s higienskimi priporočili za izvajanje pouka. Protokol obsega vse korake od prihoda učencev v šolo, razporeda vstopa v šolske prostore, gibanja po šoli, ustrezne priprave prostorov in opremljenosti z zaščitnimi in dezinfekcijskimi sredstvi ter talnimi označbami, oblikovanja učnih skupin in protokolom gibanja po šoli do organizacije prehrane.

Po enem tednu so večinoma pozitivni tudi odzivi učencev prve triade in njihovih staršev. Učitelji so pri svojem delu veliko skrb posvečali vrnitvi učencev v šolske klopi in zagotavljanju občutka varnosti, obenem pa tudi poskrbeli, da so v danih razmerah pozorno načrtovali pouk in ostale aktivnosti, je dodala Bagarijeva.

Na OŠ Koper bi si želeli, da bi se na šolo lahko vrnili vsi učenci in tako imeli enake možnosti zaključiti šolsko leto. Ob tem pa je v. d. ravnateljice opozorila, da je na tako veliki šoli s skoraj 1000 učenci šolanje vseh učencev nemogoče izpeljati v skladu s trenutno veljavnimi priporočili NIJZ, tako zaradi prostorskih kot tudi zaradi kadrovskih omejitev.