c S

Mladi inovatorji o rešitvah problemov razmišljajo drugače kot odrasli

25.05.2020 13:49 Šempeter pri Gorici, 25. maja (STA) - Mladi s svojimi idejami, tudi podjetniškimi, pogosto presenetijo. Iščejo rešitve za probleme, ki jih odrasli niti ne vidijo ali o njih ne razmišljajo kot o problemih. Na letošnjem tekmovanju v podjetniških idejah mladih Popri so tako predstavili vrsto zanimivih idej, ki so naletele na veliko zanimanja.

Učenec sedmega razreda Osnove šole Dobravlje Vid Faganel si je skupaj s prijateljem Urbanom Žigonom zamislil pohodne palice, ki proizvajajo elektriko za polnjenje svetilke, nameščene na palici, pa tudi za polnjenje baterije mobilnega telefona.

Kot je mladi izumitelj Faganel povedal za STA, je zamisel dobil, ko sta se z mamo vračala z Grintavca in ju je na poti ujela noč. "Zaželel sem si, da bi moje pohodne palice svetile. Ko sem to zgodbo povedal prijatelju, sva skupaj malo raziskovala in ugotovila, da se je to že marsikomu zgodilo. Tako sva se odločila, da bova rešila ta problem," je mladi izumitelj povedal za STA.

"Energija, ki nastaja med hojo, gre sicer v nič. Te palice pa so jo sposobne predelati v energijo in z njo napolniti baterijo, kasneje pa se to energijo lahko uporabi za napajanje LED traku, ki sveti, ali polnjenje telefonske baterije," je povedal Vid, ki že resno razmišlja o tem, kako bi palice ponudili vsem zainteresiranim kupcem.

Razmišljajo tudi, da bi palicam dodali še tipko SOS, s katero bi lahko uporabniki poklicali na pomoč. To bo nadgradnja palic, je pojasnila mentorica Tanja Krapež iz Regijske razvojne agencije Rod iz Ajdovščine.

Skupina osmošolcev z osnovne šole v Vipavi pa si je zamislila in izdelala Multidesko, namenjeno za pomoč pri kuhanju. Poleg lesene deske so na njej namreč tudi tehtnica, časovnik (timer) in ekranček z recepti, vanjo se lahko spravi nože, ki se ob tem nabrusijo in sterilizirajo.

Idejo so dobili pri pouku gospodinjstva, kjer so morali dobro organizirati delo zaradi pomanjkanja prostora. "Zato smo več pripomočkov spravili na eno mesto in tako pridobili več prostora," je v imenu skupine povedal Andrej Malik. Pri uresničitvi ideje jim je pomagala mentorica Andreja Vister iz Regijske razvojne agencije Rod iz Ajdovščine.

Tudi njihova inovacija je deležna velikega zanimanja, nekateri so izdelavo njihove Multidilce želeli kar takoj naročiti. Sicer pa iz nekdanjih tekmovalcev po besedah Krapeževe že nastali uspešni mladi podjetniki, ki danes uspešno poslujejo.

Povpraševanje po nagrajenih izdelkih na Poprih prihajajo tudi iz tujine. Dijaka Kmetijske šole Grm in biotehmične gimnazije iz Novega mesta sta si zamislila in izdelala laboratorijsko haljo, ki raziskovalcem v laboratorijih in zaposlenim v zdravstvenih ustanovah omogoča nemoteno delo, saj rešuje težave s potenjem.

Inovacija je naletela na tolikšno zanimanje, da razmišljata o ustanovitvi podjetja za izdelavo teh halj ter nadgradnjo prvotne zamisli, npr. z laboratorijskimi haljami iz blaga, ki odbija vlago, ali ki je ognjevarno.

Zmagovalno idejo med osnovnošolci je prispeval Ian Pirc iz Osnovne šole Slovenska Bistrica. Izdelal je pametno napravo, ki omogoča neprekinjeno igranje glasbenikom, ki uporabljajo tablične računalnike za branje glasbenih not. Tudi njegova zamisel je že deležna velikega zanimanja med morebitnimi uporabniki.

Slednji bi z veseljem kupili tudi lončke iz kavnih usedlin, kamor se posadi rastline. Lončki razpadejo v roku 30 dni, ob tem pa pognojijo tudi posajeno rastlino. Tudi ta zamisel bo verjetno dobila nadgradnjo, saj se za nakup lončkov že zanimajo nekateri slovenski pridelovalci sadik.

Finale nacionalnega tekmovanja v podjetniških idejah mladih Popri 2020 je Primorski tehnološki park prvič v zgodovini letos izvedel na spletnih platformah. Mladi so se morali prilagoditi novim razmeram, kar jim je po mnenju direktorice Primorskega tehnološkega parka iz Vrtojbe Tanje Kožuh odlično uspelo. "Spremenili so tudi svoje ideje. Upoštevali so drugačen način delovanja podjetij, spremenjen način delovanja kupcev in dobavnih verig ter tudi nove potrebe, ki so se pojavile z virusom in so jih na nek poseben način znali rešiti."

V Primorskem tehnološkem parku so bili zelo zadovoljni s kakovostjo projektov. "To je tudi rezultat dela mentorjev in podpornega okolja, tehnoloških parkov, inkubatorjev in drugih, ki se z mladimi ukvarjajo. To je dobra osnova, da mladi pridobijo potrebne podjetniške kompetence, ki jih bodo kasneje potrebovali pri iskanju zaposlitve ali ko se bodo odločali za morebitno kariero podjetnika," pravi Kožuhova.

Na tekmovanje Popri se je tokrat prijavilo 328 mladih oziroma 114 ekip, ki so svoje ideje razvijali z 74 mentorji, sodelovalo pa je 72 izobraževalnih ustanov. Letos so tekmovanje prvič razširili tudi na šole v zamejstvu, v prihodnje pa bi ga radi še bolj razširili.