EDUS-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.5.2020

Za subvencionirana letovanja otrok se že zbira prijave, a še ni jasna izvedba

Maribor, 22. maja (STA) - Organizatorji letovanj za otroke, ki so subvenconirana iz zdravstvene in občinskih blagajn, že zbirajo prijave, čeprav še nimajo uradne potrditve o možnosti njihove izvedbe in tudi ni jasno, kakšna pravila bodo morali upoštevati. Poudarjajo, da so ti programi ključni za razvoj otrok z različnimi težavami, zato kljub covidu-19 ne smejo izpasti.

Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je izbor organizatorjev zdravstvenih letovanj v letu 2020 potrdil konec marca, a je zaenkrat zadržano sklepanje pogodb z njimi, saj so na državni ravni še vedno prepovedane zdraviliška dejavnost, nastanitev v hotelih nad 30 sob in podobno. Od sprostitve teh ukrepov, ki so bili uvedeni zaradi novega koronavirusa, je namreč odvisna izvedba letovanj.

"Zaradi pričakovanega postopnega sproščanja vladnih ukrepov za področje zdravstva, izobraževanja in turizma bodo območne enote ZZZS predvidoma v naslednjem tednu ali dveh izbrane organizatorje povabile k podpisu pogodb, na podlagi katerih bodo organizatorji pristopili k načrtovanju in izvedbi letovanj v letu 2020," so za STA povedali na ZZZS.

Prijave za zdaj informativne narave, prilagajanje omejitvam zaradi covida-19 lahko letovanja bistveno podraži

Nekateri organizatorji so se kljub temu že lotili dela, saj so prvi odhodi otrok na morje predvideni takoj po zaključku šolskega leta. Med njimi je Zveza prijateljev mladine (ZPM) Maribor, katere sekretar Božidar Raušl pojasnjuje, da niso mogli več čakati s prijavami, saj so vsakodnevno prejemali klice staršev na to temo. Tudi zdravniki po njegovih besedah že napotujejo otroke na te programe.

Poudaril je, da so prijave zaenkrat informativne narave, saj se, dokler nimajo uradne potrditve pristojnih organov o možnosti izvedbe letovanj oziroma ne vedo, koliko otrok bodo na letovanje lahko sprejeli, ne morejo zavezati, da bo letovanje izvedeno oz. se ga bo določen otrok dejansko lahko udeležil.

Letovanja bo v vsakem primeru treba organizirati v skladu s smernicami in priporočili države v zvezi s covidom-19. "Vsekakor bodo programi prilagojeni priporočilom, ki pa nam še niso znana. Spreminjajo se iz dneva v dan," je za STA povedala generalna sekretarka ZPM Slovenije Breda Krašna.

Težave vidijo predvsem v načinu nastanitve in prevoza otrok na letovanje, pri tem pa bo treba upoštevati tudi razlike v pravilih med državami, saj so njihovi počitniški objekti tudi na Hrvaškem. "Verjetno v nastanitvenih kapacitetah ne bo moglo biti toliko otrok, kot bi jih lahko bilo v normalnih razmerah. Bojimo se, da bo zadovoljevanje standardov v borbi proti covidu-19 in upoštevanje priporočil stroke bistveno podražilo letovanja," je dodala Krašna.

Nekatere nastanitve imajo tudi po deset postelj v eni sobi in če bodo omejitve na primer na dva otroka v sobi, je to lahko velik problem za organizatorja. "Najhuje pa je, da bomo zaradi takih omejitev na letovanja lahko peljali bistveno manjše število otrok. Lahko se zgodi, da bodo pri nas veljala ena pravila, na Hrvaškem pa druga," je še povedala.

Potreb vsako leto več kot možnosti

ZZZS bo v letu 2020 sofinanciral ceno letovanja v višini 27,77 evra na dan na otroka. Letos naj bi tako pomagal 6648 otrokom, kar je okoli 200 več kot lani.

Poleg ZZZS so sofinancerke letovanj tudi občine, od koder prihajajo otroci. Skupno je v organizaciji ZPM Slovenije lani v poletnem času letovalo 11.838 otrok, od tega jih je imelo popolnoma brezplačne počitnice nekaj manj kot 2900, delno brezplačne pa okoli 4500.

Letos bi radi peljali na morje vsaj toliko otrok kot lani. "Glede na to, da v Sloveniji živi 45.000 otrok pod pragom revščine in da veliko družin nima sredstev niti za osnovno preživetje, kaj šele za počitnice, imamo na žalost potreb po brezplačnih počitnicah vedno preveč. V Sloveniji živi tudi okoli 20.000 otrok s posebnimi potrebami in ker je skrb zanje povezana z visokimi stroški, se tudi tu veliko družin sooča s finančno stisko," je izpostavila Krašna.

Med večjimi organizatorji letovanj je še Rdeči križ Slovenije (RKS), kjer prav tako že zbirajo prijave. "Spremenjene življenjske razmere med pandemijo novega koronavirusa so najbolj prizadele otroke iz manj spodbudnih okolij, ki so ostali brez nujno potrebne družbe sovrstnikov, in starostnike, ki so glede na socialno ogroženost, izključenost, osamljenost, stanje zdravja ter odsotnost potrebne nege in skrbi ena od najbolj ranljivih skupin prebivalstva. Njihovo zdravje je zaradi negotovosti še dodatno ogroženo in že sprememba okolja ter zdravilna moč morske vode in zraka bi zdravje otrok in starejših zelo okrepilo," poudarja predsednica RKS Vesna Mikuž.

Letos nameravajo ponovno peljati na morje več kot 2850 otrok. "Tako kot že več kot šest desetletij, smo se tudi letos dobro pripravili na vsa letovanja in si želimo, da bi jih izpeljali, kot so načrtovana," je dodala Mikuževa. Poudarila je, da sta bila skrb za zdravje in pravilna higiena rok del letovanj z njimi že pred pandemijo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2020

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2019

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar