c S

Kustečeva izrazila zadovoljstvo s potekom vrnitve otrok v šole in vrtce

18.05.2020 14:14 Ljubljana, 18. maja (STA) - Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ocenila, da je današnja vrnitev v šole in vrtce "z veliko mero odgovornosti, razumevanja in potrpežljivosti" potekala "zelo zelo dobro". V pogovoru za Televizijo Slovenija se je tudi zahvalila vsem vključenim v proces, tako staršem kot profesorjem in vzgojiteljem.

"Malo je prisotnih tudi čustev, kar je prav, od bojazni do veselja. Vendar to je življenje," je povedala ministrica.

Komentirala je tudi opozorila pedagoške stroke o neuresničljivosti navodil, kadrovskih težavah in obsežnih dodatnih obremenitvah učiteljev. Kot je dejala, so ravnatelji delo organizirali tako, da teče kot običajno. Če bi bilo treba opraviti nadure ali zagotoviti pomoč od kje drugje, vključno s študenti pedagoške stroke, pa bodo to reševali s skupnimi močmi, je še zagotovila.

Na ministrstvu so sicer za STA pojasnili, da danes še ne bodo imeli podatkov, koliko otrok je dejansko prišlo v šolo, saj bodo šole dejansko stanje začele sporočati danes popoldne in v prihodnjih dneh.

V učilnice so se danes vrnili učenci prvih treh razredov osnovnih in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Vrata so odprli tudi vrtci, kamor se je vrnila približno polovica malčkov, ter fakultete in dijaški domovi. Ob tem je treba upoštevati zaščitne in higienske ukrepe.

Prav tako se nadaljujejo izobraževalni programi za odrasle, vrata pa med drugim odpirajo zavodi za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, višje strokovne šole ter glasbene šole.