c S

Od danes odprti tudi dijaški domovi

18.05.2020 13:44 Ljubljana, 18. maja (STA) - Poleg vrtcev in šol so svoja vrata danes odprli tudi dijaški domovi. Dijaki morajo bivati po sobah posamezno, posebna pravila pa veljajo tudi v skupnih prostorih. Ravnatelji posameznih domov ocenjujejo, da se je vrnila večina dijakov zaključnih letnikov, ki so osredotočeni predvsem na učenje za maturo.

Zaradi širitve novega koronavirusa in zaprtja vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov so morali stanovalci Dijaškega doma Maribor zapustiti svoja bivališča do 15. marca. Kot je za STA povedal ravnatelj doma Andrej Fištravec, se je večina maturantov že vrnila, v domu imajo tudi dve dijakinji baleta iz nižjih letnikov, kljub zaprtju pa imajo že ves čas v domu tudi pet tujih stanovalcev iz Rusije, Kitajske, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije.

Naslednji teden se k njim vračajo tudi oskrbovanci Centra za korekcijo sluha in govora, verjetno tudi okoli 12 mlajših dijakov nogometašev mariborskega nogometnega kluba. Pri njih sicer biva tudi 70 študentov, za katere še ni jasno, ali se bodo odločili za vnovičen prihod med izpitnim obdobjem.

Ker se v šolske klopi danes vračajo samo dijaki zaključnih letnikov, ostali pa bodo nadaljevali šolanje na daljavo do konca pouka tega šolskega leta, so vse dijake od prvega do tretjega letnika že zaprosili, da prevzamejo svoje stvari, vrnejo ključe, obesek, domsko posteljnino in poravnajo vse zapadle obveznosti. Ti dijaki so se po besedah Fištravca bolj ali manj že izselili.

Večina zaposlenih je sicer še vedno na čakanju, vseeno pa ravnatelj pričakuje, da bo njihov dom, kljub nedavnim razmišljanjem o njegovem zaprtju, delal naprej. Dom ima sicer res malo dijakov, a ima dovolj drugih gostov, tudi tistih iz mednarodnih izmenjav, zato je večji del leta praktično poln. Še zlasti zdaj, ko bo za dijake treba zagotoviti individualne sobe in bi lahko začelo postelj v mestu celo primanjkovati.

V Dijaškem domu Drava Maribor, ki se nahaja v neposredni bližini mariborskih srednjih šol in gimnazij ter gosti okoli 320 dijakov, pravijo, da za vse maturante, ki se bodo pri njih znova nastanili, še veljajo posebna pravila, ki zagotavljajo čim manj neposrednih stikov med dijaki in zaposlenimi, ob prihodu pa mora vsak dijak prinesti izpolnjeno in podpisano izjavo, da v zadnjih dveh tednih niso zboleli ali bili v stiku z ljudmi, ki bi kazali simptome bolezni.

Kot je za STA povedal ravnatelj Ivan Sagadin, imajo pri njih okoli 80 maturantov, od katerih se jih je danes že vrnilo 30. Ob tem je opozoril, da imajo pri njih tudi kar nekaj maturantov mednarodne mature, predvsem tujcev, ki so obveznosti že zaključili in jih ne bo več nazaj.

Z dijaki nižjih letnikov bodo ta teden v stik stopile vzgojiteljice in jih pozvale, da pridejo po svoje stvari in se izpišejo. Vsem, ki bodo morali vseeno ostati zaradi šolskih obveznosti, opravljanja prakse ali popravljanja ocen, pa lahko v domu tudi ostanejo.

Tudi pri njih je precej zaposlenih še vedno doma, saj dnevno dela le tretjina vzgojiteljev ter polovica tehničnega osebja. Izpad dohodkov beležijo tudi zaradi tega, ker se ob koncih tedna občasno ukvarjajo tudi s turizmom, letos pa na ta račun niso iztržili še niti evra.

V celjskem dijaškem domu, kjer so imeli letos okoli 140 dijakov, je 28 dijakov zaključnega letnika, med temi pa jih je po besedah vodje doma Aleša Broda vrnitev napovedalo 20. Dijaki nižjih letnikov se bodo za letos večinoma izselili, ob tem pa je pri njih tudi 80 študentov, ki bodo prav tako v večini primerov izobraževanje nadaljevali na daljavo. Ker je med njimi tudi kar nekaj tujcev, bi ti morda lahko prišli, a za zdaj tisti iz tretjih držav še ne morejo v Slovenijo.

V ljubljanski Dijaški dom Vič se je od 153 dijakov, ki so dom obiskovali pred epidemijo novega koronavirusa, vrnilo 26 dijakov. To je po besedah vzgojitelja Rudija Mohoriča, ki trenutno nadomešča tamkajšnjo ravnateljico, tam tudi realno stanje zaključnih letnikov.

Mohorič meni, da so se dijaki v dom vrnili predvsem z namenom, da pridobijo še zadnje znanje za čim boljše opravljanje mature. "Zagotovo ta vrnitev ni pomenila druženja. Socialni stiki, ki so jih imeli prej, so zdaj drugačni. Zagotovo pa bo sledilo razočaranje, ker bivajo sami po sobah, skupnih dejavnosti ni, tudi v jedilnici je vsak za sebe. Ampak mislim, da so na to pripravljeni", je pojasnil. Mohorič meni, da so domovi dijakom v teh časih predvsem v učno pomoč, ki jo lahko izkoristijo sebi v prid.

V Dijaškem domu Bežigrad v Ljubljani so po besedah ravnateljice Nataše Erjavec sicer pričakovali vrnitev skoraj vseh dijakov, a se jih je do danes vrnila le polovica. Tako pričakujejo, da bodo dijaki v prihodnjih dneh še prihajali. Vsak dijak je nastanjen v svoji sobi, dom pa ima sicer 387 postelj in 190 sob.

Kot je za STA povedala Erjavčeva, ki je tudi vodja aktiva ljubljanskih in gorenjskih dijaških domov, so v skladu s priporočili NIJZ in na podlagi lastnih specifik oblikovali skupna priporočila za bivanje. "Vsi domovi pa popolnoma enako ne moremo ravnati," je dodala.

Erjavčeva je poudarila tudi problematiko zapostavljanja dijaških domov. Pri oblikovanju preventivnih ukrepov je bil namreč večji del pozornosti usmerjen predvsem na šole, in ne na dijaške domove, kjer "dijaki vendarle živijo".

Tudi v tem domu obiski po sobah niso dovoljeni. Tako poteka pogostejša kontrola varnostne službe, ki je dejavna tudi ponoči. Prav tako niso dovoljeni zunanji obiski, dom pa nudi prehrano samo tistim, ki so trenutno tam nastanjeni.

V posameznih skupnih prostorih veljajo posebna pravila, prav tako navodila za učenje v skupnih učilnicah. Priporočljivo je sicer, da se vsak dijak uči v svoji sobi, je pa možno, da občasno dva ali trije dijaki skupaj predelajo kakšno snov, pri čemer morajo upoštevati socialno distanco in ostale varnostne ukrepe. Pospešeno deluje tudi čistilna služba, ki pogosteje čisti in razkužuje skozi celoten dan.

Fitnes v domu je zaprt, prav tako vsi športni prostori v notranjosti. Na voljo za uporabo pa je zunanje igrišče, kjer lahko dijaki igrajo namizni tenis ali odbojko. Kljub temu v dijaškem domu Bežigrad ocenjujejo, da za to ne bo veliko interesa, saj so dijaki prišli zaradi povsem drugih zadev. Poleg športnih so okrnjene tudi druge dejavnosti.