c S

V vrtcih po Sloveniji danes že precej živahno

18.05.2020 09:42 Ljubljana/Novo mesto/Celje, 18. maja (STA) - V vrtcih po Sloveniji je danes po skoraj točno dveh mesecih znova slišati otroški živžav. Otrok je sicer za zdaj manj kot sicer, v vrtcih pa se trudijo čim bolj upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja okužbe. Otroci, željni družbe, so vrnitve večinoma veseli.

Ob prihodu v vrtec je treba upoštevati poseben protokol. Otroke do garderob in učilnice pospremijo starši, ki si ob vhodu razkužijo roke, nositi pa morajo tudi zaščitno masko.

"V vrtcu mi je bilo všeč. Najbolj sem pogrešal vse prijatelje," je ob današnji vrnitvi med vrstnike dejal petletni Vasja. Srečanja s prijatelji se je veselila tudi triletna Brina iz Celja. "Veselim se vrtca in svojih prijateljev," je dejala in dodala, da si bo morala zdaj tudi precej umivati roke. Čeprav so se otroci veselili vrnitve v vrtec, pa je bilo med nekaterimi, predvsem mlajšimi, zaznati tudi nekaj stisk - ponekod se je slišal tudi jok, a so vzgojiteljice otroke hitro pomirile.

Ravnateljica ljubljanskega vrtca Pedenjped Marjana Zupančič je zagotovila, da je v njihovem vrtcu "vse v redu". Pravi, da je prišlo sicer "malo manj otrok, kot je vpisanih", tako kot v ostalih vrtcih pa je temu primerno prilagojen tudi delovni čas. Vrtec ima sicer 44 oddelkov, zaradi novih ukrepov pa so zagotovili še enega več. V vsakem oddelku delata dve delavki.

Po besedah Zupančičeve je v jasličnih skupinah od sedem do 10 otrok, pri starejših pa od 10 do 12. Igralne urice bodo zaradi preventivnih ukrepov prilagodili tako, da se bodo skupine otrok na igriščih menjale. Tako se različne skupine ne bodo družile med seboj. "Tudi na sprehod bodo šli," je še povedala ravnateljica. V vrtcu Pedenjped je predvideno tudi, da bodo otroci jedli zunaj, a tudi to je odvisno od vremena, je poudarila Zupančičeva.

V novomeški otroški Vrtec Ciciban se je davi vrnilo približno 320 vrtičkarjev oz. nekaj manj kot polovica otrok. V 39 oddelkov tega vrtca s sedmimi enotami je v zadnjem šolskem letu vpisanih nekaj manj kot 700 otrok.

Ravnateljica vrtca Jožefa Zec je za STA povedala, da so davi odprli vse enote in vse oddelke. Delovanje vrtca so časovno prilagodili potrebam staršem in uredili skladno z zahtevanimi zaščitnimi ukrepi. "Dali bomo vse od sebe, da bomo zadostili čim več pogojem," je dejala. Kot je dodala, so kadrovske težave rešili z dodatno zaposlitvijo študentov, ki bodo pomagali vzgojiteljicam.

Večjih prostorskih težav v Novem mestu nimajo, v svojih skupinah od osem do 10 otrok pa bodo vzgojiteljice poskrbele za nekoliko več higiene kot običajno. Prednost bodo dali bivanju na prostem in sprehodom, je še dejala Žečeva.

Po podatkih Mestne občine Novo mesto naj bi se v tamkajšnje otroške vrtce danes vrnilo približno 1000 otrok. Odprti so vsi vrtci, na delo pa se vrača večina vzgojiteljic. Izjema so strokovni delavci, ki bodo ostali doma zaradi varstva lastnih otrok, so sporočili STA.

V Vrtcu Murska Sobota, ki ima osem enot, so starši za danes napovedali prihod 44 odstotkov otrok, je za STA povedal ravnatelj vrtca Borut Anželj. Vzgojni kader so razporedili tako, da so zagotovili skupine po standardih, torej od 8 do 10 otrok, za zagotovitev standardov pa so morali kakšnega otroka premestiti v drugo skupino. Kadra imajo dovolj, prihodi pa so minili brez zapletov, saj so starši dobili protokol ravnanja, je dodal Anželj.