c S

ZPMS podaljšala svetovalne ure preko linije TOM telefon

15.05.2020 20:26 Ljubljana, 15. maja (STA) - S ponedeljkom bodo začeli postopno odpirati vrtci in šole. V Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) ob tem izražajo skrb za duševno zdravje otrok, ki bodo ostali doma, zlasti za tiste, katerim družine ne predstavljajo varnega okolja. Zato so podaljšali obratovalne ure svetovalne linije TOM telefon, ki je zdaj odprta med 10. in 20. uro.

Telefonska linija 116 111 bo v navedenem času odprta vsak dan. Svetovalci so dostopni tudi prek elektronske pošte tom@zpms.si, na voljo je tudi njihova spletna stran www.e-tom.si

V ZPMS namreč izražajo skrb, da bodo odločitve glede odpiranja vrtcev in šol marsikateri družini še poglobile stiske. Posebno jih skrbi za tiste otroke, ki ostajajo doma v družinah, ki niso primerno opremljene z znanjem za prenašanje ukrepov za zajezitev epidemije, in pa v družinah, ki ne predstavljajo varnega in funkcionalnega okolja za razvoj otrok.

Posebej izpostavljajo domove, ki jih spremljajo konflikti, zlorabe, nasilje in revščina. Ti otroci bodo prisiljeni ostajati v okolju, ki jih obremenjuje in postavlja v stisko, hkrati bodo še dlje časa prikrajšani stikov z vrstniki, ki so temelj za poznejše odnose v življenju, opozarjajo.

Staršem zato svetujejo, naj skušajo v tem kaotičnem obdobju ohraniti zdrave, varne in prijazne odnose. "Odnosi so v tem času najpomembnejši, še posebej v družini. Ostanimo ljudje in ostanimo opora drug drugemu. Za otroke bomo naredili največ, če jim damo občutek varnosti, spoštovanja in razumevanja," so sporočili.