c S

Sviz: Ministrstvo zavrača dogovor o vrednotenju presežnega dela in tveganjih

15.05.2020 16:02 Ljubljana, 15. maja (STA) - Ob vračanju otrok v vrtce in šole v sindikatu Sviz opozarjajo, da bo delo v sedanjih, izjemnih razmerah od učiteljev in vzgojiteljev zahtevalo večji angažma. S pristojnim ministrstvom so se želeli dogovoriti, kako bodo zaradi izjemnih razmer povečano delo vrednotili, pa tudi o tveganjih. A jim je, kot pravijo, ministrstvo to možnost odreklo.

Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja so se v sredo na sestanku z ministrstvom dogovorili, da se bodo na to temo sestali danes. V sindikatu naj bi pred tem pripravili predlog dogovora, iz katerega bo razvidno, kako bo delo vzgojiteljev, učiteljev ter drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju vrednoteno tam, kjer je povečano zaradi izjemnih razmer, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Štrukelj.

Sindikat je po njegovih besedah ministrstvu predlog poslal v četrtek. A kot je dodal Štrukelj, ga je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec danes, ko so bili na srečanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) na Brdu pri Kranju, seznanila, da sestanka ne bo.

V Sviz ob tem opozarjajo, da ministrstvo in vlada s tem zaposlenim pred obnovitvijo dela v vrtcih in šolah "odreka pravico, da se v skladu s konvencijami Mednarodne organizacije dela z oblastmi dogovarja o ceni dela". Kot izpostavljajo, ne pomnijo, "da bi že kadar koli prej kateri koli minister ali ministrica za izobraževanje tako brezsramno ignoriral legitimne zahteve zaposlenih v vzgoji in izobraževanju".

Štrukelj je za torek napovedal sejo izvršilnega odbora sindikata, ki bo razpravljal o izrednem sklicu glavnega odbora Sviza, da se opredeli do ravnanja ministrice. Pri tem je spomnil, da je glavni odbor najvišji organ sindikata med kongresoma, ki praviloma odloča o zaostritvah in sindikalnih akcijah.

Štrukelj je poudaril, da bo tudi po opozorilih ravnateljev zagotovo prihajalo do presežkov ur. Glede možnosti, da bi te presežke zaposleni kompenzirali pozneje, ko bo dela manj, se sprašuje, kdaj bo to sploh mogoče. Ne zdi se mu tudi logično, da se zaposlenim sporoča, da za delo v rizičnih razmerah ni mogoče uveljavljati nikakršnega dodatka. Da obstajajo povečana tveganja, je namreč po njegovih besedah ponovila tudi ministrica na današnji novinarski konferenci. Kot je dejala, kljub preklicu epidemije nevarnost širjenja in možnost okužbe z novim konoravirusom še vedno obstaja.

Sviz sicer prav na današnji dan obeležuje 30 let.