c S

Sviz od ministrstva dobili zagotovila, da bodo šole in vrtci v ponedeljek pripravljeni

13.05.2020 17:29 Ljubljana, 13. maja (STA) - Od ministrstva za izobraževanje je šolski sindikat Sviz dobil zagotovilo, da bodo šole in vrtci v ponedeljek ustrezno pripravljeni na sprejem otrok, je v izjavi po sestanku dejal generalni tajnik Branimir Štrukelj. Poudaril je, da še ni dorečeno dodatno plačilo pedagoškim delavcem, o čemer se bodo pogovorili v petek.

Na današnjem sestanku Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec so razpravljali o ponovnem odpiranju šol in vrtcev ter vračanju otrok in zaposlenih v vzgojno-izobraževalne ustanove. Sviz je imel nekaj pomembnih dilem, na katere so želeli odgovore. "Te dileme smo izpostavili že v petek. Ker pa je zmanjkalo časa, naj bi odgovore pisno dobili jutri. Pa vendar smo dobili zagotovila, da bodo stvari stekle," je generalni tajnik Sviza Štrukelj dejal za STA.

Gre za vprašanja v zvezi z možnostjo pomanjkanja kadra oz. preobremenitev tako učiteljev kot tudi vzgojiteljic v vrtcu, pa tudi z zagotavljanjem ustreznih prostorov glede na predvideno delitev skupin v vrtcih. Iz vrtcev je sindikat po Štrukljevih navedbah dobil številna opozorila, da bo to zelo težko oz. celo nemogoče izvesti na način, da bi zdravstvena priporočila ob tem upoštevali.

"Če bo to odpravljeno, potem so vprašanja zreducirana na ponovno varnostno oceno in na vrednotenje tega dela, ki ga bodo tako v vrtcih kot v šolah strokovni delavci opravili nad normativi," je poudaril. Spomnil je, da so na sestanku postavili tudi vprašanje dodatnega plačila učiteljem oz. dodatkov, ki so povezani s tveganji in dodatnimi obremenitvami, ki jih interventni zakon navaja - torej v kakšni meri bi lahko bili do tega upravičeni tudi zaposleni v šolah in vrtcih.

Dogovorili so se, da se bodo o tem pogovorili v petek. "Pričakujemo odgovor ministrstva, kako bo dodatno delo vrednoteno pri učiteljih in vzgojiteljicah ter drugih zaposlenih v vrtcih. O tem se moramo dokončno dogovoriti v petek, da potem seznanimo naše članstvo pred ponedeljkovo otvoritvijo dela," je dejal Štrukelj.

Ob tem je zagotovil, da bodo učitelji in vzgojitelji storili vse, kar je v njihovi moči, da bo delo potekalo kakovostno. Opozoril je namreč, da je delež staršev, ki se je odločil za vrnitev otrok v vrtce, presenetljivo velik, kar da po eni strani izraža stisko staršev, ki verjetno že delajo, na drugi strani pa tudi izjemno visoko zaupanje v slovenske javne vrtce in šole.

Ministrstvo za izobraževanje je medtem po današnjem sestanku v izjavi za javnost zapisalo, da se v času epidemije covida-19 delovna zakonodaja tudi za zaposlene v vzgoji in izobraževanji ni spreminjala, prav tako ne šolska zakonodaja, ki ureja organizacijo dela.

Priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, na katera se sklicuje okrožnica ministrstva, služijo kot priporočila vzgojno-izobraževalnim ustanovam z namenom zagotavljanja zdravstvene varnosti, in ne kaznovanja, če jih zavodi iz upravičenih razlogov ne bi mogli izvesti.

Priporočila so se pripravljala tudi v sodelovanju s predstavniki ravnateljev in Sviza. Pri dejanski izvedbi smernic je treba ohraniti življenjskost in izvedljivost, saj ni mogoče vnaprej predvideti vseh življenjskih situacij, ki se pojavijo v delovnem in učnem procesu, so še zapisali na ministrstvu.