c S

Glasbene šole v pripravah na vrnitev učencev k individualnemu pouku

13.05.2020 17:15 Ravne na Koroškem/Koper/Celje, 13. maja (STA) - Glasbene šole se v teh dneh pripravljajo na ponedeljkovo vrnitev učencev k individualnemu pouku instrumentov in petja. Veliko usklajevanja imajo tiste glasbene šole, ki pouk izvajajo na več lokacijah, kot je denimo Glasbena šola Ravne na Koroškem. Šole se vrnitve učencev veselijo, ti pa ob koncu šolskega leta ne bodo opravljali letnih izpitov.

Predvidoma s ponedeljkom se bo po devetih tednih od zaprtja v glasbenih šolah lahko ob upoštevanju vseh predvidenih ukrepov zaradi epidemije novega koronavirusa spet začel pouk.

A je predviden samo individualni pouk instrumentov in petja, medtem ko bo pouk predmetov, ki se izvajajo skupinsko, še naprej potekal na daljavo in se tako tudi zaključil. Na daljavo bo še naprej potekal tudi pouk instrumentov in petja za tiste učence, ki zaradi zdravstvenih omejitev ne morejo obiskovati pouka v prostorih šole, izhaja iz okrožnice šolskega ministrstva.

O poteku dela glasbene šole v teh dneh že obveščajo starše, ki v podpis prejemajo posebne izjave, da otroci v zadnjih dveh tednih niso imeli znake virusnih okužb oz. da niso bili v stiku s potrjeno okuženimi na novi koronavirus.

Ravnatelj Glasbene šole Ravne na Koroškem Aleksander Kotnik je z izvajanjem pouka na daljavo v minulih dveh mesecih zadovoljen, čeprav je bil sprva v dvomih, ali bo ta lahko ustrezno potekal. "Učenci niso bili prikrajšani pri gradivu, ki ga morajo predelati v določenem letniku, je pa res, da se lahko v živo denimo popravljajo prstni redi in se to učencem lažje pokaže," je za STA dejal ravnatelj ravenske glasbene šole.

Ravenska glasbena šola, ki ima v tekočem šolskem letu v rednem programu vpisanih 380 otrok, pouk izvaja na 11 lokacijah od Dravograda do Črne na Koroškem. Prav to pa med drugim zaradi potrebnega pogostega razkuževanja prostorov v prihodnje predstavlja nekaj težav v organizaciji dela čistilk, zato te dni potekajo usklajevanja z vodstvi osnovnih šol, v katerih glasbena šola izvaja svoj pouk.

Kotnik je ob tem opozoril tudi na razkuževalna sredstva, saj je pri njihovi izbiri in uporabi potrebno paziti tudi, da ne poškodujejo instrumentov. Dejal je tudi, da se bodo pri pouku na daljavo še naprej prilagajali tistim učencem, ki nimajo prevoza.

Tudi v Glasbeni šoli Koper se pripravljajo na vrnitev k pouku v živo. V ta namen prek videokonferenc oz. sestankov učiteljem dajejo navodila glede zaščitnega ravnanja, od zračenja učilnic do nošenja zaščitne opreme. Pri pevcih, pihalcih in trobilcih, ki ne morejo delati z zaščitno opremo, pa bo treba vzdrževati primerno medosebno razdaljo, je za STA navedel ravnatelj Iztok Babnik.

Podatka o tem, koliko učencev se bo s ponedeljkom vrnilo k pouku, zaenkrat v Kopru še nimajo, saj so v torek staršem poslali v podpis posebne izjave in v ta namen odprli tudi poseben predal e-pošte. Kakšen bo odziv, bo jasno v prihodnjih dneh.

Z dosedanjim potekom pouka glasbe na daljavo so bili v Kopru zadovoljni, saj so aplikacije, ki so na voljo, zelo priročne. Je pa Babnik ob tem izpostavil, da se vsega z aplikacijami, tudi zaradi slabšega prenosa zvoka, ne da narediti.

Pouk na daljavo so sicer poleg uporabe omenjenih aplikacij za pogovor v živo izpeljali na način, da so tako učenci kot učitelji posneli in nato prek različnih kanalov poslali posnetke svojih vaj. "Ne moreš pa delati na zvoku, na tonu ali na fraziranju prek avdio-video povezave," je opisal ravnatelj koprske glasbene šole. Prav zaradi tega ter zaradi samega socialnega momenta je po njegovem pomembna vrnitev na pouk v živo.

Tudi zaposleni v Glasbeni šoli Celje so se po navedbah vodstva te šole kljub izredni situaciji hitro znašli in se s pomočjo komunikacijskih tehnologij povezali z vsemi svojimi učenci, izpeljali so tudi že nekaj spletnih nastopov. Ob tem poudarjajo, da "nobena tehnologija in pripomočki ne more nadomestiti strokovnega, osebnega, doživljajskega in v glasbenem izrazu polnega dela z učenci".

Zato se veselijo, da se s ponedeljkom začenja (vsaj) redni pouk instrumenta. V celjski glasbeni šoli, ki jo obiskuje več kot 870 učencev, pričakujejo, da se bo k rednemu delu vrnila večina pedagoških sodelavcev in tudi večina učencev.

Glasbene šole morajo izvajanje individualnega pouka po navodilih šolskega ministrstva smiselno prilagoditi higienskim priporočilom za izvajanje pouka v osnovni šoli (za učence prve triade in devetošolce) v času epidemije covida-19. Kot izhaja iz priporočil, naj bi vsi zaposleni in starejši od 12 let v šoli nosili maske.

V tem šolskem letu učenci glasbenih šol ne bodo opravljali letnih izpitov. Pri pouku instrumenta in petja učitelj glede na sklep šolskega ministrstva, izdan 17. aprila, znanje učenca oceni najmanj dvakrat v ocenjevalnem obdobju. Pri ocenjevanju znanja iz predmeta nauk o glasbi in solfeggio pa učitelj uporablja različne načine ocenjevanja, pri čemer ne velja, da večina ocen ne sme biti pridobljena na podlagi pisnih izdelkov, med drugim izhaja iz omenjenega sklepa.