c S

V vrtcih intenzivne priprave na prihod malčkov

13.05.2020 17:13 Ljubljana/Slovenj Gradec/Velenje/Nova Gorica, 13. maja (STA) - V vrtcih po državi je te dni po dveh mesecih od zaprtja spet živahno, saj se zaposleni intenzivno pripravljajo na napovedan prihod malčkov. Podatke o tem, koliko otrok bo v ponedeljek prišlo, zbirajo, končno število bo znano v četrtek. A za zdaj kaže, da se bo v vrtce vrnila več kot polovica otrok. Vrtci starše že obveščajo, kako bo potekalo delo.

V vrtce se v teh dneh vračajo zaposleni, da se pripravijo na ponovni prihod malčkov, ki je napovedan za ponedeljek. Zaposleni skladno s priporočili pristojnih pripravljajo prostore, igrače, didaktične pripomočke in drugo. Glede na prejete podatke od staršev so že pristopili tudi k oblikovanju vrtčevskih skupin, pri čemer bo vsaka predstavljala zaključeno celoto.

Po podatkih šolskega ministrstva imajo vrtci do konca današnjega dne čas, da od staršev zbrane podatke v zvezi z namero vključitve otroka v vrtec vnesejo v posebno aplikacijo. Končno število o tem, koliko je napovedanih vključitev v vrtec, bo tako po napovedih ministrstva znano v četrtek. Do današnjega dopoldneva vneseni podatki kažejo, da naj bi se vključilo 55 odstotkov vseh otrok 1. starostnega obdobja in 52 odstotkov otrok 2. starostnega obdobja, so pojasnili na ministrstvu.

Iz oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana so za STA sporočili, da se bo v ponedeljek v vrtec vrnilo najmanj 8100 otrok. Vodja oddelka Marija Fabčič je medtem za Radio Slovenija dejala, da so prejšnji petek preliminarni podatki pokazali, da se bo v vrtce vrnilo približno 60 odstotkov otrok, v nekaterih pa je namero izrazilo 76 odstotkov staršev, kar je po njenih besedah zelo veliko, višje od povprečja.

V omenjenem občinskem oddelku so sicer zapisali, da podatki o številu strokovnih delavcev še niso dokončni, ocenili pa so, da jih bo približno 10 odstotkov ostalo doma zaradi zdravstvenih omejitev ali varovanja otroka.

Na posamezno vrtčevsko skupino bosta po navedbah ljubljanske občine po dva strokovna delavca, vsi vrtci v prestolnici pa bodo omogočili enoten deveturni poslovni čas od 7. do 16. ure. Sporočili so še, da po devetih tednih zaprtja pričakujejo nekaj prilagoditvenih težav, saj otroci še nikoli niso bili tako dolgo odsotni iz vrtcev. Zagotovili so, da se strokovni delavci intenzivno pripravljajo na te razmere.

"Vsi vrtci se bodo zelo potrudili, da olajšajo ponoven vstop v vrtec vsem otrokom," so zagotovili na ljubljanski občini in dodali, "da se bo v ponedeljek začelo uvajalno obdobje tako za otroke kot za zaposlene, ki so pred številnimi izzivi, saj se bodo soočali s številnimi prilagoditvami". Starše najmlajših otrok, ki bi v ponedeljek sploh prvič stopili v vrtec, zato prosijo, naj, če je le mogoče, počakajo, saj bo uvajanje malčkov zelo oteženo.

Nekoliko manj je napovedanih vključitev v enote Vrtca Slovenj Gradec, ki deluje na območju občin Slovenj Gradec in Mislinja. V tekočem šolskem letu je v ta vrtec vpisanih 847 malčkov, od teh se jih bo prihodnji teden po napovedih v vrtec vrnilo 287, kar predstavlja nekaj manj kot 34 odstotkov vseh, za teden dni pozneje, to je od 25. do 29. maja, pa so starši napovedali vključenost v vrtec za 290 otrok, kar je nekaj čez 34 odstotkov vseh, kažejo podatki vrtca oz. slovenjgraške občine.

"Glede na število zaposlenih in glede na prijavljeno število otrok predvidevam, da bomo imeli dovolj kadra in da se zna zgoditi tudi, da bo še kdo ostal na čakanju naslednjih 14 dni," je za STA danes povedala ravnateljica slovenjgraškega vrtca Ivica Vaukan. Skupno imajo v vrtcu 105 vzgojiteljev in pomočnikov. V prihodnjih dveh tednih glede na napovedi predvidoma tudi ne bodo zasedeni vsi vrtčevski prostori, tako da ravnateljica ocenjuje, da bi se lahko oblikoval še kakšen oddelek, če bo potrebno.

Po podatkih Vrtca Velenje je za naslednji teden prijavljenih 561 otrok, za teden pozneje pa 572 otrok. V ta vrtec je sicer trenutno vpisanih 1458 otrok. Informacijo o tem, koliko vzgojiteljev bo prišlo na delo, bodo sporočili naknadno, so za STA danes povedali na velenjski občini. Kot so še opozorili, gre za trenutne podatke, ki pa se spreminjajo.

V Vrtec Murska Sobota bo po podatkih, sporočenih do torka popoldne, v ponedeljek prišlo 390 otrok od 715 skupno vpisanih, torej okoli 55 odstotkov. Nekaj vzgojnega kadra je napovedalo odsotnost (nosečnice, kronični bolniki), vendar ravnatelj vrtca Borut Anželj danes točnih podatkov o tem še ni imel, ker si zaposleni status še urejajo pri zdravnikih oz. pri medicini dela.

V Mestni občini Kranj je, kot za STA sporočili z občine, v vrtce vključenih 2280 otrok. 1222 otrok, kar predstavlja skoraj 54 odstotkov otrok, se bo s ponedeljkom vrnilo v vrtce. Na delo se bo vrnilo tudi 219 vzgojiteljev. V nekaterih vrtcih težav ne pričakujejo, v Kranjskih vrtcih pa bo vzgojiteljev primanjkovalo. V koncesijskem vrtcu Dobra teta si bodo pomagali s študenti. V vrtcu pri osnovni šoli Simona Jenka pa več težav pričakujejo s prostori.

V Mestni občini Nova Gorica bodo imeli danes popoldne sestanek z ravnatelji vrtcev in osnovnih šol. Takrat bo tudi znano, koliko otrok bo prišlo v vrtce in šole. Večja težava bo predvsem za otroke z druge strani državne meje. Precej mladih slovenskih družin je namreč kupilo stanovanja v sosednji Italiji, saj so tam bistveno cenejša, otroke pa vozijo v vrtce in šole na slovenski strani. Prav tako nekaj slovenskih otrok obiskuje šole v Italiji.

Zaradi epidemije novega koronavirusa bodo vrtci skladno s priporočili prilagajali hišni red, poslovni čas in vzgojno-izobraževalno delo v oddelkih. O tem, kako bo delo potekalo, vrtci v teh dneh tudi obveščajo starše.

V vrtec se lahko vrnejo le zdravi otroci in zaposleni, starši pa bodo morali pred vstopom otroka v vrtec oddati podpisano posebno izjavo. V času prilagojenih razmer otroci v vrtec ne smejo prinašati igrač in knjig od doma, otroci jasličnih oddelkov pa lahko prinašajo ninice oz. dude v vrečki, ki jih bo strokovna delavka shranila ločeno od ostalih.

Starši morajo ob prihodu v vrtec nositi svoje zaščitne maske, si ob vhodu v vrtec razkužiti roke in vzdrževati razdaljo 1,5 do dva metra od drugih. Otroci si v vrtcu rok ne bodo razkuževali, ampak si bodo roke večkrat dnevno temeljito umivali, v oddelku otroci in zaposleni ne bodo nosili mask, veliko časa naj bi preživeli tudi na prostem, so v obvestilih staršem med drugim zapisali v ljubljanskih vrtcih.