c S

Odbor DZ za pomoč italijanskim študentom fizioterapije pri strokovnem izpitu

12.05.2020 19:22 Ljubljana, 12. maja (STA) - Odbor za zdravstvo je brez glasu proti za obravnavo na seji DZ pripravil dopolnjeni predlog dopolnitve zakona o zdravstveni dejavnosti. Predlog je pripravil DS, da bi italijanskim študentom, vpisanim na študijski program fizioterapije na visokošolskem zavodu Alma Mater Europaea, omogočili opravljanje strokovnega izpita s pomočjo tolmača.

DS je predlagal, da bi lahko tuji državljani - diplomanti fizioterapije, ki so v Sloveniji zaključili študij v tujem jeziku oz. so se v tak študijski program v Sloveniji vpisali še pred oz. ob spremembi zakonodaje, opravili strokovni izpit s pomočjo tolmača. Pozneje so namreč pogoje za opravljanje strokovnega izpita pomembno zaostrili. Tako bi si po navedbi DS pridobili poklicno kvalifikacijo, ki jo bodo nato predložili v priznanje v svoji matični državi. Danes sprejeta dopolnila pa sledijo opombam zakonodajno-pravne službe DZ.

Po navedbah vlade obljube študentom ob vpisu v omenjeni študijski program oziroma v času študija, da bodo z zaključenim študijem pridobili poklicno kvalifikacijo, niso imele podlage v veljavni ureditvi. Kljub temu pa po mnenju vlade ni ustrezno, da študenti nosijo posledice teh obljub.

V razpravi je Mojca Škrinjar iz SDS vprašala, kaj je Slovenija sploh naredila, da bi tem študentom pomagala, da se naučijo slovenskega jezika. Internacionalizacija študija po njenih besedah pomeni tudi, da bi se tuji študenti učili slovenščine in da bi jim pri tem pomagali.

Željko Cigler iz Levice pa je spomnil na zakonodajo, ki študij v Sloveniji omogoča tudi v tujem jeziku. "Študenti so tu študirali in plačali za študij," je izpostavil.

Pač pa odbor DZ danes ni podprl predloga DS za spremembo zakona o zdravstvenem varstvu in zavarovanju, po katerem bi plačilo zdravstvenih storitev v celoti zagotavljali ne le za vojaške invalide in civilne invalide vojne, ampak tudi za ljudi z redko boleznijo, ko zdravilo za zdravljenje bolezni ni uvrščeno na pozitivno listo oziroma ni registrirano v Sloveniji.

Po predlogu bi sredstva nad ravnijo obveznega zavarovanja zagotovil državni proračun, in sicer pod pogojem, da skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije na predlog direktorja zavoda za ta namen sprejme ustrezno odločitev.

Osem članov odbora je predlog spremembe in dopolnitve zakona ocenilo kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo, dva pa sta bila nasprotnega mnenja.

Vlada ne podpira predloga, ker trenutni sistem po njeni oceni zagotavlja, da tudi bolniki z redkimi boleznimi bodisi v Sloveniji bodisi z zdravljenjem v tujini prejmejo ustrezno terapijo. Po mnenju vlade bi lahko sprejetje predloga zaradi vsebinske nedorečenosti povzročilo oteženo izvajanje predloga oz. se ga v praksi v celoti ne bi dalo izvajati.