c S

Sviz v sredo s šolsko ministrico o odprtju vrtcev in šol

12.05.2020 15:32 Ljubljana, 12. maja (STA) - Na zahtevo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) se bo ta v sredo sestal z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec. Govorili bodo o odprtih vprašanjih pred skorajšnjim ponovnim odprtjem vrtcev in šol za določene skupine učencev, saj je Sviz s terena dobil pozive za dodatna pojasnila.

Sindikat je srečanje zahteval zato, da se pred obnovitvijo delovanja šol in vrtcev razjasnijo vprašanja, ki so povezana z verjetnimi dodatnimi obremenitvami zaposlenih, zakonskimi omejitvami iz tega naslova in s plačilom oziroma načinom plačila povečanega obsega dela. "Ministrica se je odzvala na zahtevo Sviza in v sredo ob 11.30 sklicala srečanje," so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v Svizu.

Kot so pojasnili, s terena prihajajo pozivi po dodatnih pojasnilih in odgovorih glede okrožnice oziroma priporočil, ki sta jih na temo ponovnega odprtja vrtcev in šol za prvo triado osnovne šole, deveti razred osnovne šole, zadnje letnike srednjih šol in za glasbene šole izdala ministrstvo oz. Nacionalni inštitut za javno zdravje.

"Za nekatera navodila iz okrožnic obstaja dvom, ali so sploh izvedljiva," so izpostavili. Ob tem so poudarili, da so ministrstvu posredovali svoje pomisleke in opozorila, denimo glede oblikovanja in organizacije učnih skupin, pravic in dolžnosti učencev, ki ostajajo doma, delovnih obremenitev, statusa zaposlenih v podpornih dejavnostih in izjav staršev, nimajo pa odziva, ali jih bo to preučilo in upoštevalo.