c S

Avtobusni potniški promet stekel gladko in zaenkrat še brez težav s prezasedenostjo

11.05.2020 16:27 Ljubljana/Maribor/Celje/Nova Gorica/Novo mesto, 11. maja (STA) - Po osmih tednih je danes znova stekel tudi avtobusni potniški promet, ki zaradi ukrepov za zajezitev širjenje novega koronavirusa poteka z omejitvami glede števila potnikov. Ker nekateri zaposleni še čakajo na delo od doma, šolajoči se otroci in mladostniki pa so še doma, danes avtobusni prevozniki niso imeli težav s prezasedenostjo.

Na Avtobusni postaji Ljubljana so že ob odprtju ob 5.30 zaznali "manjše število potnikov, ki so nestrpno čakali na nakup avtobusne vozovnice". Nakup je namreč mogoč le pri blagajnah postaje ali na spletni strani. Nakup je mogoč za vse linije in med postajališči, ki vključujejo Ljubljano.

Kljub nakupu spletne vozovnice pa potniki nimajo zagotovljenega vstopa v avtobus, če je avtobus že zaseden z dovoljenim številom potnikov. "Tudi prevoznik tega ne more vedeti, saj vstopajo tudi potniki s terminskimi vozovnicami, katerim ni potrebno rezervirati potovanja v avtobusu za določen odhod," so pojasnili za STA. Vendar pa težav s tem danes niso imeli, saj je bilo potnikov precej manj kot pred 16. marcem, ko je zaradi ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa zastal javni potniški promet.

Pričakujejo pa, da bo potnikov v prihodnje več, zato so pristojno ministrstvo pozvali, "da se seznani z njihovim rezervacijskim sistemom, ki edini omogoča spremljavo števila prodanih vozovnic in preprečuje slabo voljo potnikov, saj do prezasedenosti ob njegovi uporabi ne prihaja, ter ga uvede za območje celotne Slovenije za vse avtobusne prevoznike, za kar je že prilagojen". Avtobusni prevozniki sicer po njihovih informacijah vozijo po večinoma nespremenjenih voznih redih, potniki pa upoštevajo higienskih priporočil.

V skupini Arriva Slovenija so potrdili, da javni potniški promet poteka v skladu s higienskimi in varnostnimi priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Na avtobusih niso zaznali večje gneče. "Vsi potniki, ki so želeli potovati z našimi avtobusi, so varno in pravočasno prispeli na cilj," so dodali.

Tudi v Nomagu, ki opravlja storitve medkrajevnega in mestnega prometa, so potrdili, da so vse avtobuse pripravili v skladu z navodili in zahtevami NIJZ. Preuredili so jih na način, ki onemogoča stik med potniki in voznikom, vstop in izstop potnikov je možen samo pri zadnjih vratih, ob vhodnih vratih pa so nameščena tudi razkužila. Na postaji potniki najprej izstopajo, nato pa vstopajo, pri tem pa ohranjajo razdaljo. "Težav zaenkrat ne opažamo, po prvih ugotovitvah pa se tudi potniki držijo predpisanih navodil," so zapisali za STA.

Vozovnice lahko potniki kupijo na njihovi spletni strani ali prek mobilne aplikacije Nomago, odprli o tudi tudi večino prodajnih mest. Nakup vozovnic na avtobusih ni mogoč, terminskim vozovnicam, ki so jih potniki kupili pred zaustavitvijo javnega potniškega prometa, pa se je veljavnost podaljšala. Nomago, ki v Celju opravlja tudi storitve mestnega prevoza, pravi, da tam s prevozi še niso začeli, saj celjska občina še preverja pogoje NIJZ.

Je pa danes spet začel obratovati mestni potniški promet v Novi Gorici, vendar avtobusi vozijo le na mestnem območju občin Nova Gorica in Šempeter-Vrtojba, na italijansko stran v Gorico pa ne, so zapisali na spletni strani Nomaga. Avtobusi bodo vozili po rednem voznem redu in bodo tako kot doslej brezplačni.

Brez posebnosti trenutno vozijo tudi avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa, kjer dopoldne ni bilo zaznati težav s prezasedenostjo. V družbi so za STA povedali, da je potniški promet stekel po pričakovanjih in brez težav.

Na mestnih linijah je po njihovih navedbah razporejenih 115 avtobusov, kar zadostuje številu potnikov. "Če se bo število potnikov povečalo, bomo temu prilagodili število avtobusov in tako zagotavljali, da potnikom ne bo treba čakati na naslednji avtobus," so napovedali. Dodali so, da potniki upoštevajo navodila - ob vstopu si razkužijo roke, upoštevajo varnostno razdaljo in na avtobusih uporabljajo zaščitne maske.

Stekel je tudi potniški promet v novomeški mestni občini, kjer avtobusi vozijo po ustaljenem voznem redu. Potniki lahko vozovnice kupijo na prodajnem mestu na novomeški avtobusni postaji, saj nakup na avtobusu za zdaj še ni mogoč.

V mariborskem javnem podjetju Marprom, ki izvaja mestni potniški promet v štajerski prestolnici prvi dan ponovne vzpostavitve večjih težav niso zabeležili, saj na avtobusih večjega števila potnikov ni bilo. Trenutno vozijo po sobotnem voznem redu, danes pa promet izvajajo s 30 avtobusi, kar je nekaj manj kot polovica njihovega voznega parka. Kot so še povedali za STA, so potnikom, ki so marca kupili mesečne vozovnice, veljavnost do konca maja podaljšali avtomatsko, zato jim ni treba prihajati na blagajne.

Tudi v družbi Arriva Primorska in Dolenjska, kjer zagotavljajo mestni potniški promet v Kopru, Kranju, Novem mestu in Piranu, od danes spet izvajajo javno službo. V občinah Koper in Piran bo mestni potniški promet do 1. junija še brezplačen, so sporočili iz Arrive. Še vedno pa ne obratujejo povezave obalnih mest s Trstom, ki so jih ustavili 10. marca, so dodali. Avtobusi vozijo po veljavnem voznem redu, kar velja tudi za linije primestnega in medkrajevnega prometa.

Z novomeške občine so sporočili, da mestni avtobusi od danes vozijo po ustaljenem voznem redu. Vozovnice lahko potniki kupijo na prodajnem mestu na novomeški avtobusni postaji, nakup na avtobusu za zdaj ni mogoč. Na pobudo občanov so se s koncesionarjem dogovorili, da lahko uporabniki do konca maja uporabljajo mesečne vozovnice, ki so jih kupili marca pred ukinitvijo javnega potniškega prometa, so še dodali v Novem mestu.

Poslanec SD Jani Prednik je ob tem ministrstvo za infrastrukturo pozval, da z namenom vsaj delnega izboljšanja trenutnega socialnega in ekonomskega položaja mladih študentom, dijakom in udeležencem izobraževanja odraslih zagotovijo brezplačno vozovnico za subvencionirani javni potniški promet do 30. junija.