c S

V Brežicah napori za krepitev zaposljivosti mladih

11.05.2020 12:56 Brežice, 11. maja (STA) - Brežiška občina in tamkajšnji Zavod za podjetništvo, turizem in mladino so se s sodelovanjem konzorcijskega partnerja Mladinski center Maribor lotili projekta za krepitev mladinskega sektorja oz. trajnega vključevanja mladih na trg dela. Stal bo skoraj 180.000 evrov, izvajati so ga začeli februarja, končali ga bodo septembra prihodnje leto.

Direktorica brežiškega Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Matejka Gerjevič je na današnji novinarski konferenci povedala, da sta projekt MI! denarno podprla država in Evropski socialni sklad, z njim naj bi sicer mladim v Brežicah in Posavju olajšali pot do zaposlitve in jim omogočili pridobivanje znanja ter veščin za aktivno državljanstvo.

Projektni vodja Nejc Vrešak je dodal, da je med cilji tega 15-mesečnega projekta vključitev vsaj 39 mladih v vsaj v 90-urno usposabljanje. Izobraževalne delavnice bodo sicer delo začele septembra.

V brežiškem mladinskem centru, ki deluje v okrilju občinskega Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino, bodo sicer pripravili analizo kariernih odločitev za mlade, strategijo in predlog tovrstnih regijskih ukrepov, opravili potrebna usposabljanja in vzpostavili program usposabljanj mladinskega inkubatorja, ki bo odgovor na potrebe mladih in regijskega trga dela.

Nadaljevali bodo že zastavljena usposabljanja v okviru lokalnega socialnega podjetja Mladinska zadruga UP, pri čemer gre za nadgradnjo predhodnega projekta Priložnosti in izzivi mladih v Posavju.

Povezali se bodo z drugimi deležniki v Posavju in za omenjeno ciljno skupino skušali ustvariti delovna mesta. Skupaj naj bi 25 mladim, starim od 15 do 29 let, omogočili zaposlitev v mladinskem sektorju ali drugje.

Dodali so, da se bodo mladi na podlagi lastnih prizadevanj lažje vključevali v družbo, krepili svoje kompetence in prispevali k razvoju skupnosti. Projekt jih naj bi naučil odgovornosti, načrtovanja in odločanja, hkrati pa okrepil njihove državljanske in socialne veščine.

Njihova vključitev v družbo bo tudi popestrila "mladinskih prostor" in jim omogočila spoznavanje in sodelovanje z drugimi organizacijami, ki dejavno ali posredno sodelujejo pri izobraževanju in vključevanju mladih. Navedli so brežiško fakulteto za turizem, zavod za zaposlovanje, občino, Društvo študentov Brežice in druge ustanove.

Projekt MI! - mladinski inkubator so sicer prijavili na razpis Krepitev kompetenc mladih skozi aktivno državljanstvo za večjo zaposljivost, ki s pomočjo inovativnih projektov in oblik mladinskega dela zagotavlja trajno vključevanje mladih na trg dela, so še povedali na novinarski konferenci.

Te se je udeležil tudi brežiški župan Ivan Molan, ki je navedel, da občina za mlade v občini in delo z njimi letno nameni približno 230.000 evrov. Mladi pa bodo lahko s svojimi predlogi letos sodelovali tudi pri oblikovanju občinskega participativnega proračuna.