c S

Ob nejasnosti glede plačila vrtcev skrb, ali jih bodo sploh lahko odprli

10.05.2020 17:00 Ljubljana, 10. maja (STA) - Dober teden pred napovedanim odprtjem vrtcev po besedah predsednice Skupnosti vrtcev Slovenije Janje Bogataj še ni jasno, ali bodo starši, ki bodo otroke obdržali doma, oproščeni plačila. V tem primeru bi jih namreč v vrtce prišlo manj in bi delo lažje organizirali, če tega ne bo, pa jo skrbi, ali bodo vrtce sploh lahko odprli, je dejala za STA.

V priporočilih in zahtevah, ki so jih ustanove predšolske vzgoje dobile pred vnovičnim odprtjem, predvidenim za 18. maj, je po besedah Bogatajeve precej nejasnosti, največja uganka pa je število otrok, ki bodo vrtce po odprtju obiskali. "Najbolj čakamo na to, da dobimo število otrok, ki jih bodo starši pripeljali v vrtce, in število tistih, ki jih bodo starši zadržali doma, da bomo sploh lahko vedeli, kakšno je stanje glede na predlagani normativ," je pojasnila.

Veliko večino težav bi lahko po njenem prepričanju rešila država, a vrtci nimajo enoznačnega odgovora, ali bodo tisti starši, ki bodo otroke obdržali doma, oproščeni plačila vrtca. "Na zadnjem sestanku, ki smo ga imeli na ministrstvu, je bilo dogovorjeno, da bodo oproščeni plačila, v okrožnici pa to ni jasno zapisano," je dejala Bogatajeva, ki v ponedeljek pričakuje točno pojasnilo pristojnega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Če bi se zaradi oproščenega plačila več staršev odločilo otroke obdržati doma, bi lahko po njenih ocenah posledično obvladali predvidene prostorske in kadrovske težave. "V nasprotnem primeru se dejansko bojimo, da bo pod takimi pogoji, kot sta jih predstavila Nacionalni inštitut za javno zdravje in ministrstvo za šolstvo, proces vzgoje težko izpeljati," je dodala Bogatajeva. Boji se, ali bodo vrtce sploh lahko odprli, če tega sofinanciranja države za starše ne bo.

V prvem starostnem obdobju do tretjega leta starosti naj bi bilo namreč po priporočilih v skupinah po osem, v drugem pa do deset otrok. Pred tem sta bila normativa 14 v prvem in 20 v drugem starostnem obdobju. Če bodo starši potrdili prihod v vrtce za veliko število otrok, se Bogatajeva sprašuje, kako bodo lahko glede na kapacitete organizirali priporočeno velike skupine otrok.

Kot je pojasnila, bodo lahko v posamičnih primerih prostorske težave rešili s pomočjo bližnjih šol, a dogovorov z ostalimi šolami in lokalnimi skupnosti brez znanega števila prisotnih otrok še ni bilo. Vseeno pa Bogatajeva pravi, da imajo vrtci svoj čar, saj otrokom dajo občutek domačnosti, prostori pa so prilagojeni prav njim.

Prav tako je Bogatajeva opozorila, da še ne razpolagajo s podatki, koliko vzgojiteljev na delo ne bo zaradi zdravstvenih zadržkov. "Tu ravnatelji vrtcev tavamo v temi, saj ne vemo, v kakšnem položaju smo. Zdravniki in predstavniki medicine dela bodo v primeru pregledov odločali, kdo se lahko vrne na delo," pravi Bogatajeva, ki upa, da bo zdravih vzgojiteljev čim več in da jih bodo lahko čim več vključili v delovni proces.

Bogatajeva je tudi prepričana, da bo ob povratku otrok po dveh mesecih zanje sledilo ponovno uvajanje, zato pričakuje malce več pragmatičnosti na področju upoštevanje vseh strogih, nedorečenih pravil. "Verjamem, da otrok ne bomo sprejemali ob petih zjutraj pred vrtci ali da bo v primeru težav otrok lahko starš prišel v vrtec in se poslovil od otroka, da ne bomo dodatno poglabljali stiske otrok," je dejala Bogatajeva.

"Stres bo za otroke velik, saj jim bo treba veliko stvari razložiti, tako da bo prilagoditev kar nekaj. Med drugim bo tudi pedagoški proces večkrat potekal na svežem zraku, četudi se igrala ne bodo uporabljala," je še dodala Bogatajeva.