c S

Dijaki naj med odmori ne zapuščajo učilnic, druženje po skupinah ni dovoljeno

10.05.2020 10:25 Ljubljana, 10. maja (STA) - V šolske klopi se bodo 18. maja vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov, predvsem z namenom priprave na maturo. Navodila, ki jih je v petek srednjim šolam poslalo ministrstvo za izobraževanje, določajo, naj v razredu ne bo več kot 15 dijakov. Ti naj med odmori tudi ne zapuščajo učilnic, prepovedano bo druženje v skupinah v šoli in okolici.

Navodila, ki jih je izdalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, določajo, da se bodo lahko 18. maja poleg dijakov zaključnih letnikov v šolo vrnili tudi dijaki nižjih letnikov, ki nimajo ustrezne tehnične podpore za pouk na domu ali potrebujejo dodatno učno pomoč. V šolo bodo lahko odšli tudi dijaki prvih treh letnikov, ki opravljajo vajeništvo, da ga lahko dokončajo.

Pri tem bodo morali šole in dijaški domovi upoštevati natančna navodila, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), da se prepreči morebitno širjenje novega koronavirusa.

Navodila poleg splošno znanih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe, kot so redno umivanje rok in upoštevanje razdalje vsaj 1,5 metra, določajo tudi, da je v šolah in dijaških domovih ter ob njih prepovedano zbiranje v skupinah, določajo redno zračenje učilnic in pa to, da v šole po nepotrebnem ne hodijo tretje osebe.

V primeru, da je v gospodinjstvu, v katerem živi dijak, drug otrok ali odrasla oseba, ki ima zdravstvene omejitve, na NIJZ dijaku odsvetujejo vrnitev v šolo, enako velja za zaposlene. Starši ali polnoletni dijak bodo morali pred odhodom v šolo podpisati tudi izjavo, da v zadnjih 14 dneh dijak ni imel znakov okužbe s koronavirusom, kot tudi da ni bil bili v stiku z osebo, ki ima potrjeno okužbo.

Na NIJZ priporočajo, naj v učilnicah ne bo več kot 15 dijakov, pri tem je treba med dijaki zagotoviti tudi primerno medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra.

Glede mask navodila narekujejo, naj jih zaposleni v šoli nosijo ves čas, prav tako jih morajo nositi dijaki, ki pa jih lahko med poukom ali maturo odložijo. Dijaki naj v šolo vstopajo posamično in ob upoštevanju zadostne medosebne razdalje.

NIJZ priporoča, naj dijaki med šolskimi odmori ne zapuščajo učilnic, prav tako naj v njih malicajo. Kosilo pa lahko ob upoštevanju več omejitev poteka v jedilnici.

Za maturante NIJZ priporoča, da že prej po e-pošti prejmejo vse potrebne informacije, kdaj, kje in kako bo potekala matura.

Med potekom mature naj bodo, če je mogoče, vrata izpitnih prostorov ves čas odprta, učilnica pa naj bo urejena tako, da bo med osebami omogočen razmik 1,5 do dva metra.

Za dijake iz skupine rizičnih oseb je mogoče, da maturo pišejo v ločeni učilnici ali maturo opravljajo jeseni.

Za bivanje v dijaškem domu navodila določajo, naj bo v vsaki sobi le en dijak, pri skupnih prostorih pa naj se poskrbi, da bo na posamezno kuhinjo ali sanitarije prišlo čim manj oseb.