c S

V osnovnih šolah manjše učne skupine in vedno v isti učilnici

10.05.2020 11:24 Ljubljana, 10. maja (STA) - Za učence prvega triletja in devetih razredov osnovnih šol, ki naj bi se kmalu vrnili v šole, bodo veljali številni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Pouk bo za vsako skupino potekal le v eni učilnici, kjer bodo učenci pojedli tudi malico. Učne skupine bodo manjše, devetošolci pa bodo morali zunaj učilnic nositi maske.

Navodila, ki jih je na podlagi priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Zavoda RS za šolstvo izdalo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, določajo, da smejo pouk obiskovati le zdravi učenci in učitelji brez znakov akutne okužbe dihal.

Ob ponovnem vstopu v šolo morajo učenci prinesti podpisano izjavo staršev, da v zadnjih 14 dneh niso imeli katerega od simptomov covida-19 in da niso bili v stiku z osebo, pri kateri je bila potrjena okužba z novim koronavirusom, izhaja iz dokumenta, ki ga je pridobila STA.

Vrnitev v šolo oz. na delovno mesto odsvetujejo vsem učencem oz. zaposlenim na šoli, ki imajo v družini ali istem gospodinjstvu osebo z zdravstvenimi omejitvami. Učencem, ki zaradi zdravstvenih omejitev ne bodo mogli obiskovati pouka v šolskih prostorih, bo šola prilagodila delo.

Šole bodo morale iz razredov oblikovati manjše učne skupine oz. največ 15 učencev v eni skupini. Za prvo triado NIJZ priporoča manjše skupine do največ deset učencev.

Pred začetkom pouka bo treba učilnice temeljito prezračiti, nato pa spet vsako uro oz. po možnosti ves čas. Uporabljale se bodo lahko samo učilnice z umivalnikom, ki naj bo opremljen z milom, brisačkami za enkratno uporabo in košem za odpadke. Biti bodo morale tudi dovolj velike za ohranjanje zadostne medsebojne razdalje.

Vsakemu razredu oz. učni skupini bo za čas epidemije dodeljena matična učilnica, v kateri bo zanje potekal pouk za vse predmete. Določene jim bodo tudi sanitarije. Pouk v računalniških učilnicah in laboratorijih se razen za demonstracije ne bo izvajal. Zlasti prve triade naj imajo pouk tudi na prostem, če vremenske razmere to dopuščajo.

Med šolskimi odmori učenci učilnic sicer ne bodo zapuščali. Tam bodo pojedli tudi malico, ki jo bo razdelil učitelj ali dežurna oseba. NIJZ priporoča, naj bodo malice pripravljene enoporcijsko, da v razredih ne bo na primer mazanja na kruh. Kosilo bo potekalo v jedilnici, vendar v njej istočasno ne bo smelo biti preveč oseb.

Vsi zaposleni in starejši od 12 let bodo morali nositi zaščitno masko. Zaposleni jih bodo morali nositi ves čas, devetošolci pa zunaj matične učilnice učne skupine. Na več mestih bodo nameščeni razkužilniki za roke, razkužilo bo moralo biti na voljo v vsaki učilnici. Zaščitno opremo bo zagotovila civilna zaščita. Glede načina njenega prevzema bodo šole obveščene naknadno.

Površine in predmete, ki se jih učenci in zaposleni pogosteje dotikajo, bo treba razkuževati večkrat dnevno. Čiščenje prostorov bo sicer potekalo enkrat dnevno.

NIJZ priporoča, naj učenci v šolski objekt vstopajo posamično. Šola naj po možnosti uporabi več vhodov ter pripravi talne označbe za vzdrževanje primerne medsebojne razdalje. V šolske prostore bodo lahko vstopali samo učenci in zaposleni, ostali pa le po potrebi in predhodni najavi. Morebitne govorilne ure bodo potekale po telefonu ali prek spleta.

Za zdaj velja, da naj bi pouk za učence prvega triletja stekel 18. maja, 25. maja pa naj bi v šole odšli še učenci devetih razredov osnovne šole. Dokončen sklep o tem mora sicer sprejeti še vlada, ki naj bi o tem odločala v sredo ali četrtek. Njena odločitev bo odvisna od razvoja epidemije koronavirusa.

Za učence od četrtega do osmega razreda bodo šole še naprej izvajale izobraževanje na daljavo. Izjema so učenci teh razredov z učnimi težavami, za katere bodo lahko šole od predvidoma 25. maja izvajale dopolnilni pouk in druge oblike pomoči.