c S

Športniki spet trenirajo, za tekmovanja še prezgodaj

10.05.2020 11:17 Ljubljana, 10. maja (STA) - Potem ko je slovenska vlada 6. maja na dopisni seji sprejela odlok, ki dovoljuje treninge registriranim športnikom, je večina panožnih zvez pozdravila odločitev in takoj pričela organizirano trenirati. Po zagonu nekaterih rekreativnih športov skoraj tri tedne prej je tako tudi vrhunski šport v začetku maja dobilo zeleno luč za vadbo.

Treningi za okoli 60.000 registriranih športnikov, vključno s športniki invalidi, lahko potekajo na ali v vseh športnih objektih ter površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov. Vlada je dovolila tudi tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev.

Ukrepe je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z ministrstvom za zdravje. Pred tem so jih na poziv Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) oblikovale nacionalne panožne zveze. Pri OKS so prav tako pozdravili ukrepe vlade, a obenem pričakujejo, da se bo pomoč športu nadaljevala v naslednjih tednih.

Generalni sekretar OKS Blaž Perko je za STA povedal, da so predloge ukrepov za sproščanje vladi posredovali pred dvema tednoma in da je vlada predloge, ki so jih na OKS pripravili skupaj z direktoratom za šport in uskladili s pristojnim ministrstvom, upoštevala. Zadnjo besedo, kaj je možno in kaj ne, pa bo imela zdravstvena stroka.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec pa opozarja, da ni mogoče izvesti nobenega tekmovanja, dokler ne bodo znana jasna zdravstvena navodila za varnost športnikov. Gabrovec je v pogovoru v Odmevih na RTV Slovenija dodal, da pričakuje, da bo vlada v tretjem protikoronskem svežnju namenila še več rešitev za šport.

V nacionalnem olimpijskem komiteju predlagajo, da bi vlada s spremembo zakona o posebnih igrah na srečo približno 18 milijonov evrov, ki so že na voljo, prerazporedila za šport in ga tako rešila.

Od odločitve vlade in pristojnega ministrstva so po Sloveniji treningi zaživeli v tako rekoč vseh panogah. Ponekod brez večjih težav, drugod še vedno s številnimi omejitvami. Sledijo odzivi nekaterih panožnih zvez in športov, ki so v procesu zagona treningov in se spogledujejo z organizacijo tekmovanj.

Nogomet

Slovenski nogometni klubi so pozdravili odločitev vlade, ki je ob epidemiji novega koronavirusa spet dovolila treninge. Ti še niso taki, kot bi si jih nogometaši želeli, saj je stik prepovedan, a predstavljajo vsaj korak v smer proti nadaljevanju prvenstva, ki je kot edino od ekipnih športov še vedno aktivno.

Nogometaši v naslednjem koraku čakajo na dovoljenje za skupinske treninge, kar bi pomenilo, da bi lahko v nekaj tednih nato začeli razmišljati o datumu za nadaljevanje državnega prvenstva. Kdaj bo to, bo odvisno od nadaljnjega razvoja dogodkov, pravijo iz Nogometne zveze Slovenije.

Kolesarstvo

Pri Kolesarski zvezi Slovenije so se prav tako odzvali na odlok o oživitvi tekmovalnega športa v Sloveniji, a poudarili, da se kaj veliko zaradi tega v kolesarstvu ne bo spremenilo. Treningi v določeni obliki že potekajo, so se pa na treninge vrnili tudi gorski kolesarji. Iz KZS sporočajo, da utegnejo biti posledice, ki jih je povzročil novi koronavirus, dolgotrajne.

Iz KZS so sporočilo, da težko napovedo, koliko tekmovalnih aktivnosti bi lahko v tej sezoni sploh videli na slovenskih tleh, saj o tem ne odločajo oni. Poudarjajo, da bodo imeli boljšo sliko ob prvih analizah širjenja okužbe z virusom sars-cov-2 ter ob naslednjem rahljanju ukrepov na področju športa. Ničesar pa ne bodo mogli zagnati iz ničle, kot da se prej ni zgodilo čisto nič.

Atletika

Vodstvo Atletske zveze Slovenije pričakuje, da bo lahko v okviru sproščevanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa prve tekme pripravilo naslednji mesec, verjetno v drugi polovici. Pred tem bodo morali na AZS pripraviti nov koledar tekmovanj in podrobne protokole za posamezne tekme, ki bodo, kot je določeno v vladni uredbi, brez gledalcev.

Precej slovenskih atletinj in atletov je z bolj ciljno usmerjeno vadbo začelo že 20. aprila, ko so bili sproščeni ukrepi za nekatere rekreativne športe in je AZS že tedaj pripravila navodila za izvajanje vadbe v času pandemije.

Plavanje

Slovenski plavalci še čakajo na zagon uradnih treningov, saj Plavalna zveza Slovenije še ni prejela potrditve zdravstvenih smernic za obratovanje bazenov v času pandemije. Te naj bi bile po besedah vladnih predstavnikov nared do ponedeljka. Po potrditvi smernic bo sicer za zagon treningov potreben še kakšen dan ali dva, kolikor bo trajalo ogrevanje vode v bazenih, ki so zdaj samevali.

Judo

V judu je po sprejetem odloku o zagonu slovenskega športa od 7. maja pri organizirani vadbi dovoljen tudi fizični stik, pravi predsednik Judo zveze Slovenije Darko Mušič. Dodaja, da je po njegovih informacijah treninge začela izvajati večina klubov in društev. Hkrati pa poudarja, da to ni trening, ki je potreben za hiter zagon tekem.

O teh za zdaj še ne razmišljajo, na judo zvezi pa so najbolj veseli dejstva, da so treningi v manjših skupinah sploh dovoljeni in da lahko ti dokaj nemoteno potekajo. Tudi v parih, ampak vedno z istim partnerjem tisti dan. Na zvezi upajo, da bo drugače že čez 10 dni, ko bodo analizirali rezultate širjenja okužbe po prvih sprostitvah, ki so stopile v veljavo ta teden. Če bi se to zgodilo, bi lahko, kot pravi, začeli razmišljati o tekmovalnem koledarju.

Rokomet

Rokometaši so po razglasitvi epidemije novega koronavirusa sklenili tekmovanja, kot je zapovedala Rokometna zveza Slovenije. Prvaki so bili razglašeni konec marca, treningi pa že nekaj časa potekajo zgolj individualno. Po sprejetju odloka o ponovnem zagonu športa, so denimo v Celju začeli delati v pisarnah, prva ekipa državnih prvakov pa se k treningom vrača od ponedeljka naprej.

Iz Celja obenem dodajajo, da ne vedo, kako bo sploh potekala vadba, usklajevanje glede navodil NIJZ pa še poteka. V njem sodelujejo zdravnik moštva Sašo Djurić in predstavnik uprave objekta. V vsakem primeru bodo sledili zgolj smernicam vlade, medtem ko tekmovanj na slovenskih tleh ne bo do začetka nove sezone.

Kajak/Kanu

Po sprejetem odloku vlade za zagon slovenskega športa so na Kajakaški zvezi Slovenije dejali, da je že v pripravi koledar sezone domačih tekem. Zlasti tistih, ki bi jih lahko izpeljali do konca avgusta, ko se bo začela prilagojena mednarodna sezona, sporoča Andrej Jelenc, direktor zveze. Dodaja, da so v pripravi tudi nova navodila za trenerje in klube, kako se v novi realnosti lotiti treningov in da bodo potrebne prilagoditve na vseh področjih.

Doslej so tekmovalci trenirali zgolj individualno po najboljših zmožnostih, zdaj pa odlok dovoljuje, da se izvaja organizirana vadba. Pri tem eden od perečih problemov ostaja, kako bodo mlajši prihajali na trening, saj so se prej vozili skupaj s trenerji, zdaj pa bodo najbrž morali to prevzeti starši in jih pripeljati na te oddaljene poligone, kjer poteka kakovosten trening.

Gimnastika

Na Gimnastični zvezi Slovenije so se prav tako razveselili težko pričakovanih sprostitvenih ukrepov za poklicni in tekmovalni šport. Večjo preglavico ob povratku na trening povzročajo dvorane, saj Gimnastični center Ljubljana, kjer vadijo reprezentanti več gimnastičnih panog, še ni odprl vrat.

Andrej Kastelic, vodja športne infrastrukture pri javnem zavodu Šport Ljubljana, je pojasnil, da še čakajo na navodila proizvajalcev, kako naj bi sploh potekalo razkuževanje orodij, saj ne vedo, kako bo alkohol vplival na njih. To je za zdaj največja neznanka pri vrnitvi na treninge gimnastike.

Namizni tenis

Tudi slovenski namiznoteniški igralci so po skoraj dveh mesecih odmora v omejenih razmerah ter z upoštevanjem predpisov NIJZ začeli trenirati. Za zdaj sicer še ne vedo, kdaj se bodo nadaljevala tekmovanja, a jih to, predvsem mladih igralcev, trenutno niti ne zanima preveč. Pomembno je, da lahko opravljajo delo, ki jim je najljubše.

Reprezentanci skupnih programov treninga še nimata. Od glavnih moških adutov, ki so se v Gondomarju na Portugalskem letos uvrstili na olimpijske igre, je trenutno v Sloveniji le Bojan Tokić, Deni Kožul je v Nemčiji že ves čas pandemije novega koronavirusa, Darko Jorgić pa se je že vrnil v svoj nemški klub, kjer čaka na novice o morebitnem nadaljevanju nemškega prvenstva. Ta odločitev naj bi padla konec maja.

Jadranje

Jadralna zveza Slovenije (JZS) je po odloku vlade, ki je sprostila vadbo v individualnih športih, ponovno vzpostavila sistem treningov. JZS je sprejela ustrezne protokole za treninge, pri čemer so sodelovali tudi z OKS in ministrstvom, pristojnim za šport.

Še vedno ni znan koledar mednarodnih in slovenskih tekmovanj, pomembno pa je, da so lahko tekmovalci začeli normalno vaditi, tudi Žan Luka Zelko ter Tina Mrak in Veronika Macarol, ki že imajo olimpijske norme. Največja težava tekmovalnega sporeda je ta, da koledar še ni določen, saj termini evropskih in svetovnih prvenstev niso znani. To posledično pomeni, da treningi še ne morejo biti tako ciljno usmerjeni, kot bi bili sicer.

Motošport

Krovna zveza AMZS se po prvi sprostitvi ukrepov na področju športa pripravlja na zagon sezone v motošportih in kartingu, v kateri doslej tekmovanj še ni bilo, posledice koronakrize pa bodo občutili predvsem pri mednarodnih tekmovanjih, ki so vprašljiva.

Zaradi posledic epidemije se bo koledar tekmovanj seveda precej spremenil. Na AMZS posamezne panožne komisije preverjajo možnost izvedbe tekmovanj in preverjajo možne termine. Prizadevali pa si bodo, da bi izvedli čim več dirk, ki so bile načrtovane v tej sezoni. Kot so sporočili iz krovne zveze, bi lahko začeli brez prisotnosti gledalcev dirkati že konec maja ali v začetku junija, odločali pa se bodo za vsako panogo posebej.

Strelstvo

Iz Strelske zveze Slovenije so sporočili, da treningi po sprejetju odloka za zagon slovenskega športa potekajo zgolj v Ljubljani in Rečici pri Laškem, ki kot edini ponujata 25-metrsko delo odprto strelišče, medtem ko so ostali centri zaprti. Treningi v trapu potekajo normalno, saj so strelci na svojih položajih dovolj oddaljeni, treningi pa potekajo na prostem. Vsi treningi z zračnimi puškami so prepovedani, tako da tekmovalci prilagojeno trenirajo le doma.

Skoraj vsa večja tekmovanja pod okriljem mednarodne zveze so odpovedali, med njimi so tekme za evropski in svetovni pokal. V koledarju za zdaj ostaja le še mladinsko evropsko prvenstvo septembra v Osijeku, kjer bodo nastopali strelci z malokalibrskimi puškami. Pri strelski zvezi si želijo predvsem odprtja mej, da bi lahko slovenski strelci nastopali na mednarodnih tleh v bližini Slovenije. Slovenski strelci upajo, da bodo lahko julija odpotovali na mednarodno tekmovanje v Novem Sadu.

Veslanje

Takoj po sprejetju odloka o ponovnem zagonu športa, so trenirati začeli tudi veslači. Edina omejitev je za zdaj veslanje v večjih čolnih z več veslači, kar ni mogoče zaradi spoštovanja minimalne razdalje. Upajo, da se bodo ukrepi ob naslednjih odlokih še naprej sproščali in da bodo lahko trenirali v večjih čolnih.

Junijski termin blejske regate, ki bi morala potekati z mednarodno udeležbo, bodo priredili in izpeljali za državno raven, kar je po besedah sekretarja Veslaške zveze Slovenije, Jerneja Slivnika dovoljeno.

Karate

V nekoliko drugačnem položaju so v skupini borilnih veščin karateisti, saj odlok govori o tem, da se še vedno ne sme trenirati v telovadnicah, ki pripadajo vzgojno-izobraževalnim zavodom. Vse šolske telovadnice so torej nedostopne, večina klubov pod okriljem Karate zveze Slovenije pa deluje ravno v šolskih telovadnicah, pravi predsednik zveze Borut Strojin, ki dodaja, da brez treningov, ne bodo mogli organizirati tekem, ki jih dolgujejo tekmovalcem.

V osnovi po tem odloku karateisti nimajo pravice trenirati, kljub upoštevanju ostalih priporočil, saj nimajo zasebnih objektov, oziroma jih imajo zelo redki klubi. Iz zveze sporočajo, da je še veliko nejasnosti in premalo natančnosti. Dodajajo, da so v stalnem kontaktu s pristojnimi na tem področju in se borijo za nove sprostitve, a hkrati poudarjajo, da je zdravje vseh, še posebej otrok, na prvem mestu.

Lokostrelstvo

Tudi v Lokostrelski zvezi Slovenije so z nestrpnostjo čakali na sprejetje odloka o zagonu športa. Na podlagi tega so že uvedli treninge za registrirane tekmovalce ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov in upoštevanjem minimalne razdalje.

Po besedah predsednika zveze Marjana Ilarja pripravljajo tudi ukrepe in pogoje, pod katerimi bi se lahko začela izvajati tudi tekmovanja. Več pa bo znanega po ponedeljkovi seji izvršnega odbora. Iz predsedstva so sporočili, da so ukrepi in navodila za zdaj taka, da predstavljajo veliko dela za organizatorje, če želijo po vseh teh predpisih pripraviti tekmovanja, obenem pa bodo imeli ob tem tudi veliko stroškov.

Boks

Iz Boksarske zveze Slovenije so sporočili, da še čakajo na popolno sprostitev ukrepov, ki jim za zdaj onemogočajo normalno treniranje. Individualno je večina boksarjev v fizičnem pogonu, a poudarjajo, da bo trajalo še nekaj mesecev, preden pridejo borci v pravi ritem. Obenem so telovadnice zaprte, marsikdo pa je od tega odvisen, saj ni zagnan niti rekreativni boks.

Kar se tiče tekmovanj, letos zaradi novega koronavirusa niso izvedli še niti enega turnirja slovenske lige. Predsednik zveze Damjan Habjanec upa, da bi se lahko začela v drugi polovici junija ali proti koncu junija, če bo to dovoljeno. Tudi na prostem, kar je ena od možnih različic. Prepričani so, da bodo večja reprezentančna tekmovanja odpovedana, zato bi lahko pred državnim prvenstvom, ki bo nekje oktobra ali novembra, izpeljali celotno slovensko ligo.

Šport invalidov

Med športniki, ki so se razveselili sproščanja ukrepov zaradi pandemije novega koronavirusa, so tudi najboljši športniki invalidi. Aktualno dogajanje je močno poseglo tudi na njihovo področje, zdaj spet lahko trenirajo, a pod določenimi specifikami, saj marsikdo potrebuje pomočnika ali spremljevalca. Tudi zato je sproščanje ukrepov morda na nekaterih področjih še nedorečeno.

Glede tekmovanj je slika precej pesimistična. Strelsko EP v Laškem in tradicionalni namiznoteniški turnir v Laškem so že prestavili na kasnejša termina, a zveza meni, je tudi to morda v tem trenutku preveč optimistična možnost. O tem, da posledice koronakrize za šport invalidov bodo, so povsem prepričani, vprašanje je le, kako hude. V tem času so se se lotili tudi obveščanja mladih in jim predstavili možnosti sodelovanja, tudi z digitalnimi mediji.