c S

Prihodnji teden le na vlake z označenimi sedeži

08.05.2020 14:22 Ljubljana, 08. maja (STA) - Slovenske železnice pripravljajo vlake, da bodo v ponedeljek z vnovičnim zagonom javnega prometa primerni za uporabo. Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število povečali. V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta in pa sedeže, na katerih bo mogoče sedeti, vlake bodo sproti čistili.

Direktorica družbe SŽ-Potniški promet Darja Kocjan je potnike pozvala, da pri vožnji z vlakom upoštevajo priporočila in se na pot odpravijo, če nimajo prehladu podobnih obolenj, in se zaščitijo tako pri dostopu do blagajn kot tudi pri vstopu na vlake. "Namestili smo razkužila, vstopa se lahko le z maskami. Tudi ob izstopu priporočamo uporabo razkužila," je pojasnila Kocjanova.

Vlaki bodo v ponedeljek začeli voziti po okrnjenem voznem redu, zato potnike pozivajo, da preverijo, kateri bodo vozili. Potniki bodo lahko sedeli na približno polovici obstoječih sedežev, v primeru večjega števila potnikov pa bodo Slovenske železnice sproti prilagajale vozni red, dodajale vlake in po potrebi organizirale tudi nadomestni avtobusni prevoz.

Z 18. majem bodo na vozni red dodali še več vlakov, nato pa upajo, da bodo v juniju lahko v čim večjem obsegu prešli na podoben vozni red, kot je bil pred 16. marcem, ko je vlada za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ukinila javni potniški promet.

"S ponedeljkom v veljavo stopi tudi nova tarifa, ki bo potnikom prijaznejša. Abonentske vozovnice bodo ugodnejše, cenejši bo dodatek za kolesa," je naštela Kocjanova. Dodala je, da bodo veljavnost letnih in mesečnih vozovnic podaljšali za obdobje, ko jih imetniki niso mogli uporabljati.

Direktor družbe SŽ-Infrastruktura Matjaž Kranjc pa je dodal, da bo gibanje omejeno postajah, kjer bo v notranjih prostorih mogoče le kupiti karto, čakalnice pa bodo zaprte. V prostore nameščajo razkuževalnike za roke, sanitarije na železniških postajah na večini postaj, z izjemo tistih v Ljubljani, Mariboru, Zidanem Mostu in Celju, bodo zaprte, odprte pa bodo na vlakih.

Kako poteka javni prevoz v spremenjenih razmerah, bo v ponedeljek preveril infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, ki je v četrtek potnikom priporočil, da vozovnice za železniški promet kupijo preko avtomatov ali spleta.