c S

Ravnateljica mariborske srednje šole za oblikovanje nezakonito odpustila učitelja

07.05.2020 15:43 Maribor, 07. maja (STA) - Delovno sodišče v Mariboru je presodilo, da je bila izredna odpoved, ki jo je lani junija prejel sindikalist in učitelj na Srednji šoli za oblikovanje Maribor Dejan Paska, nezakonita. Zato jo je razveljavilo in šoli naložilo, da mora učitelja ponovno zaposliti.

Sodišče je po pisanju Večera naložilo šoli, da mora učitelja ponovno zaposliti, mu izplačati plače za nazaj ter pokriti sodne stroške. Sodba še ni pravnomočna, saj se lahko šola še pritoži.

Ravnateljica Nadja Jager Popović z zadevo še ni seznanjena. "Do tega trenutka na šolo oziroma osebno nismo prejeli nobene pošte v zadevi Paska," je danes povedala za STA.

Ravnateljica je po poročanju medijev odpustila Paska, ker naj bi naklepoma ali iz hude malomarnosti huje kršil pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja. Med drugim naj bi na dveh sindikalnih sestankih sodelavce nagovarjal k delovanju proti vodstvu šole.

Na Srednji šoli za oblikovanje Maribor so v nekaj mesecih dobili odpoved skupno trije zaposleni, ob tem pa so se močno zaostrili odnosi med vodstvom šole in sindikatom, ki je ravnateljici očital številne nepravilnosti.

Jager Popovićeva vodi šolo od avgusta 2015, na letošnjem razpisu za ravnateljsko mesto pa je bila edina kandidatka.

Po nedavnem poročanju Večera ji je svet zavoda podelil nov mandat, čeprav je inšpektorat za šolstvo predlagal ponovno glasovanje učiteljskega zbora in napovedal inšpekcijski nadzor. Postopek glasovanja učiteljskega zbora, ki je Jager Popovićevo večinsko podprl, naj bi bil namreč izpeljan na nezakonit način.

Ob izrečeni sodbi se po pisanju Večera zastavlja vprašanje, ali bo ministrica za izobraževanje Simona Kustec dala soglasje za ponovno imenovanje Jager Popovićeve za ravnateljico.