c S

Ob umirjanju epidemije priprava smernic za zagon izobraževanja in športa

05.05.2020 20:58 Ljubljana, 05. maja (STA) - Ob umirjanju epidemije novega koronavirusa v Sloveniji je slišati tudi opozorila stroke, da bi ob poslabšanju razmer ukrepe morali ponovno zaostriti. Na šolskem ministrstvu še vedno pripravljajo in usklajujejo navodila za odprtje šol in vrtcev v drugi polovici meseca, bolj jasen pa je že ponovni zagon športnih treningov in tekmovanj.

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 1338 testiranj in potrdili šest okužb z novim koronavirusom, doslej 1445. V ponedeljek se je v bolnišnicah zdravilo 56 bolnikov, 17 jih je rabilo intenzivno nego. Umrl je en bolnik s covidom-19, doslej skupaj 98, je objavila vlada. Iz bolnišnice so odpustili tri bolnike, doslej 244. Doslej so skupaj opravili 57.474 testiranj. Med 1445 pozitivnimi je 637 moških in 808 žensk.

Kot je ugotavljal novi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek, novookuženi s koronavirusom prihajajo iz žarišč okužb in ne iz splošne populacije, tako da podatki o epidemiji vlivajo optimizem.

Ukrepi se po Krekovih zagotovilih ne sproščajo prezgodaj, ker je število okuženih v državi nizko. "Navaditi pa se moramo živeti tako, da se ne bomo okužili in da okuženi ne okužuje naprej. Treba je torej nositi masko, paziti na razdaljo in se ne zadrževati v večjih skupinah," je dejal novinarjem po današnji videokonferenci. "Če se bomo držali navodil, virus ne more preskakovati med ljudmi in lahko normalno funkcioniramo," je poudaril.

Do odločitve o nadaljnjih sprostitvah ukrepov želijo na inštitutu sicer počakati približno 14 dni, da bi videli rezultate dozdajšnjega sproščanja. Če bi se razmere poslabšale, bi ukrepe namreč znova zaostrili. Če se prebivalci ne bodo držali navodil, se val epidemije lahko znova sproži, je posvaril. Epidemija namreč še ni obvladana in skoraj v vsaki epidemiji prvemu sledi drugi val, je dejal.

Glede vprašanja o vnovičnem odpiranju vrtcev pa je povedal, da priprava ukrepov poteka v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Inštitut zagovarja strokovne ukrepe, ki niso preuranjeni.

Medtem je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ravnatelje vrtcev in šol tudi uradno seznanilo s časovnico, po kateri bo potekalo postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih ustanov. Tudi po njej velja, da se 18. maja odpirajo vrtci in šole za učence prvega triletja. Prav tako bodo na ta dan delo lahko vzpostavili tudi šole s prilagojenim programom in zavodi za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter javne in zasebne glasbene šole. Učenci devetih razredov se v šolo vračajo 25. maja.

Te dni na ministrstvu tako potekajo sestanki glede odprtja vrtcev in šol. Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj je za STA pojasnila, da so danes največ govorili o številu otrok, ki bi jih lahko sprejeli v vrtec. "A vse je odvisno od ocene NIJZ, ki bo znana predvidoma v sredo," je dejala.

Ministrstvo pa je že prejelo podrobnejše smernice za varnostne ukrepe ob ponovnem zagonu športnih treningov in tekmovanj, ki jih je odobril NIJZ. Smernice so namreč ključnega pomena za dokončni zagon treningov in tekmovanj več kot 60.000 registriranih športnikov v držav. Trenirali bi na vseh športnih objektih in površinah za šport, tako v dvoranah kot v naravi, razen tistih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih dejavnosti.

Pri izvajanju vadbe bodo morali športniki in trenerji ter drugi, ki sodelujejo pri vadbi, ohranjati predpisano medsebojno razdaljo. Telesni stik med športniki ne bo dovoljen, tako tudi ne skupinska vadba nogometa, košarke in drugih kolektivnih športov. Stik med športniki bo dovoljen izključno v delu tehničnega treninga, vendar vedno z istim partnerjem, kot je to denimo v judu, je navedel državni sekretar za izobraževanje in šport v kabinetu predsednika vlade Marjan Dolinšek.

Podlaga za sproščanje ukrepov bodo tudi rezultati nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 in prekuženosti prebivalstva z novim koronavirusom, ki se je zaključila prejšnji teden. S prvimi analitičnimi ocenami se je na današnji seji seznanila vlada, izsledke pa bodo javnosti predstavili v sredo. Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes za Radio Slovenija razkril osnovno ugotovitev raziskave, in sicer da je s 95-odstotno verjetnostjo prekuženost prebivalstva z novim koronavirusom nekje med dvema in štirimi odstotki, kar je po njegovih navedbah relativno malo.

Na pristojne institucije pa so se danes obrnili organizatorji javnih prireditev, ki zaradi prepovedi v sklopu ukrepov ob pandemiji novega koronavirusa ne morejo več izvajati svoje dejavnosti. Posredovali so jim predlog ukrepov za odpravo posledic prepovedi izvajanja javnih prireditev in ob tem opozorili, da je ogroženo preživetje posameznikov in tudi celotne panoge. Med drugim predlagajo zamrznitev cen najema dvoran v lasti države in občin za obdobje dveh let ter 50-odstotni popust za najem dvoran v obdobju enega leta po koncu prepovedi javnih prireditev.

Ob postopnem zagonu zdravstva delom začenjajo tudi fizioterapevti. Na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča individualne fizioterapevtske obravnave že nekaj tednov potekajo po prilagojenem protokolu. Med drugim so zagotovili ustrezno oddaljenost med delovišči, bolnike dan pred obravnavo pokličejo in povprašajo o epidemiološkem stanju, na dan terapije njihovo počutje znova preverijo. Pred terapijo jim dajo masko, terapevti pa jih pričakajo na vratih sobe. Organizacijo dela so prilagodili, da se bolniki v večjem številu ne srečujejo med seboj. Na dan obravnavajo med 100 in 150 bolnikov manj kot sicer, skupinskih terapij pa še ne izvajajo.