c S

Šole in vrtce bo ponovno odpreti bistveno težje, kot jih je bilo zapreti

04.05.2020 20:50 Ljubljana, 04. maja (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje so danes potekali posveti o usklajevanju protokolov za odprtje vrtcev in šol. Po oceni Branimirja Štruklja iz Sviza bo šole in vrtce ponovno odpreti bistveno težje, kot jih je bilo zapreti. Postopen zagon zahteva veliko prilagoditev.

"Danes smo predvsem poslušali o pogojih, ki jih postavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), na podlagi katerih bo prišlo do odprtja šol in vrtcev. Od te točke naprej pa bi morali dobiti tudi navodila, kako praktično izpeljati situacijo, ki se bo dogajala vsakodnevno v vrtcih in šolah, kar pa je naloga ministrstva za izobraževanje. Ta del nas še čaka," je za STA povedal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štrukelj.

Spomnil je, da tudi NIJZ nima še vseh odgovorov na vsa varnostna zdravstvena vprašanja. Ko bodo na NIJZ dokončali navodila, se bodo po navedbah Štruklja ponovno dobili na ministrstvu v naslednjih treh dneh, kajti zdravstvena varnostna navodila so za posamezne ravni izobraževanja od vrtcev do srednjih in višjih šol po njegovih besedah različna. Tako bo v torek sestanek s predstavniki vrtcev, v sredo s šolsko stroko in v četrtek s predstavniki srednjih in višjih šol.

Štrukelj je opozoril, da se je danes jasno pokazalo, da bo šole in vrtce ponovno odpreti bistveno težje, kot jih je bilo zapreti. Kot je poudaril, stanje postaja še bolj kompleksno zaradi postopnega zagona, ki zahteva veliko prilagoditev.

V Svizu sicer pričakujejo, da bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport okrožnico z navodili in smernicami za izvedbo pouka posredovalo najpozneje v petek, ker je treba dati čas tako vzgojiteljem v vrtcu kot učiteljem prve triade v osnovnih šolah in četrtih letnikov srednjih šol. Vrtci in osnovne šole od 1. do 3. razreda bodo vrata odprle 18. maja, teden pozneje pa se bodo v šolske klopi vrnili še devetošolci in maturantje oz. dijaki četrtih letnikov.

Vedno se znova namreč pozabi, da izvajalci izobraževanja rabijo čas, da se lahko usedejo, preučijo navodila in presodijo ali se jih da izvajati ali ne, na kak način ali je to za posamezen vrtec, šolo primerno in podobno, je še opozoril Štrukelj.

Neuradno je sicer slišati, da oddelek v vrtcu ob ponovnem odprtju ne bi smel imeti več kot šest otrok, razred pa ne več kot 10 učencev, kar pomeni, da bi bilo treba zdajšnje razrede razdeliti na dva ali tri dele. Otroci in šolarji iz različnih skupin naj se tudi ne bi družili med seboj.