c S

Madžarski dijaki kljub zaprtim šolam na zaključnih izpitih

04.05.2020 18:22 Budimpešta, 04. maja (STA) - Več tisoč madžarskih dijakov je danes začelo zaključne izpite, čeprav šole v državi ostajajo zaprte najmanj do konca maja. V prihodnjih tednih naj bi več kot tisoč izpitnih centrov po državi obiskalo preko 80.000 učencev in 6000 učiteljev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Večina učencev, ki so se od sredine marca šolali na daljavo, naj bi izpite opravljala ta mesec, čeprav jih lahko preložijo tudi na jesen.

Za "najbolj nenavadne izpite v zadnjih desetletjih", kot so jih označili mediji, so razkužili šole. V razredu je lahko hkrati največ deset učencev, klopi so med seboj oddaljene 1,5 metra. Učenci morajo na hodnikih nositi maske, pri večini predmetov pa letos ne bo ustnega dela izpita, da bi omejili tesne stike.

Na vhodu v eno od šol v Budimpešti so zaposleni v rokavicah dijakom delili zaščitne maske in jim svetovali, naj uporabljajo razkužilo za roke. "Bilo je čudno, ko smo sedeli tam in se nismo družili s sošolci, ki jih nismo videli več kot mesec dni," je za spletni portal HVG.hu dejal eden od učencev. Drugi je potožil, da je bilo težko reševati izpite, ker so se mu zaradi zaščitne maske vsakih nekaj minut zarosila očala.

Madžarska vlada je zaradi odločitve, da kljub pandemiji ne bo preložila izpitov, tarča kritik. Sindikati učiteljev so poudarjali, da s tem učence in učitelje, še posebej starejše, izpostavljajo tveganju okužbe. Eden od sindikatov je celo pozval k bojkotu izpitov. Več staršev pa je potožilo, da se njihovi otroci na izpite niso mogli dobro pripraviti, ker doma nimajo ustrezne tehnične opreme.

Na Madžarskem, kjer živi skoraj deset milijonov ljudi, so doslej potrdili več kot 3000 okužb z novim koronavirusom in 351 smrtnih žrtev.