c S

Na ministrstvu za izobraževanje danes posveti o odpiranju vrtcev in šol

04.05.2020 11:39 Ljubljana, 04. maja (STA) - Na ministrstvu za izobraževanje bo danes potekala vrsta posvetov o usklajevanju protokolov za odprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov. V sindikatu Sviz so sklic sestankov pozdravili, predstavnikom ministrstva pa bodo sporočili, da je odpiranje vrtcev in šol sprejemljivo le ob zagotovitvi varnosti za vse sodelujoče v vzgojno-izobraževalnih procesih.

Ministrstvo je na srečanja poleg predstavnikov Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) povabilo tudi številne druge deležnike s področja vzgoje in izobraževanja. Ob 11. uri se bodo ti posvetovali o odpiranju vrtcev, ob 13. uri o odpiranju osnovnih šol, ob 15. uri pa o odpiranju srednjih šol in dijaških domov, so sporočili iz Sviza.

Šolski sindikat Sviz bo ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec predstavil svoje poglede o tej temi, ki jih je nedavno sprejel na izvršilnem odboru. Prav tako pa ji bo prenesel opozorila in poglede, ki jih prejemajo od članic in članov sindikata.

Kot so napovedali v Svizu, bodo vztrajali, da so vključeni v vse procese odločanja o obnovitvi vzgojno-izobraževalnih procesov in da jim bodo pristojni omogočili enakopravno izražanje pogledov zaposlenih na to, kdaj in na kakšen način ponovno vzpostaviti te procese. Ob tem so zagotovili, da njihova stališča temeljijo na oceni zdravstvene stroke.

V Svizu si želijo, da bi vzgojno-izobraževalne ustanove čim prej spet normalno delovale. Kot so poudarili, pa je obnovitev delovanja vrtcev, šol, dijaških domov in fakultet sprejemljiva le, ko bo stroka zagotovila, da je to varno za vse, da epidemija ne ogroža zdravja nikogar, ki sodeluje v vzgojno-izobraževalnih procesih.

Prav tako v sindikatu zagovarjajo načelo postopnosti, procesi naj bodo usklajeni s procesi vračanja staršev na delovna mesta. Navodila o varnosti in zaščitnih sredstvih naj bodo pravočasna, jasna in enoznačna. V njih naj bodo opredeljene rizične skupine med zaposlenimi in udeleženci vzgojno-izobraževalnih procesov ter tudi raven njihove zaščite. Za vse zaščitne ukrepe in opremo morajo pravočasno poskrbeti država in lokalne skupnosti, so še navedli v sindikatu.

Po napovedi ministrice za izobraževanje Kustečeve naj bi 18. maja v vrtec odšli vsi otroci, v šolo pa učenci prve triade in zaključni letniki srednjih šol, teden kasneje še učenci devetih razredov osnovnih šol.