c S

Danes vnovičen zagon nekaterih dejavnosti

04.05.2020 07:30 Novi teden prinaša vnovični zagon nekaterih dejavnosti, prekinjenih zaradi epidemije novega koronavirusa (prečiščeno besedilo Odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS). Med drugim je znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprejo se lahko določene trgovine, spet obratujejo frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki. Zaščitni ukrepi sicer ostajajo (Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih, površinah in mestih v RS).

Gostinski lokali na prostem, trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora

Na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov bodo morale biti mize razporejene tako, da bo med posameznimi strankami najmanj meter in pol razdalje. Obiskovalci lokalov morajo takrat, ko uporabijo sanitarije oz. vstopijo v drug zaprti prostor, uporabiti masko ali drugo obliko zaščite. Izvajalci storitev morajo sanitarije očistiti in razkužiti najmanj vsako uro.

Turistično gostinska zbornica Slovenije je s sprostitvijo obratovanja zadovoljna, niso pa takšnega mnenja tudi vsi gostinci. V piranskem Caffe Teatru se nagibajo k temu, da v ponedeljek sploh ne bi bili odprti. Kot je pojasnil najemnik lokala ob piranski promenadi Dušan Mrdakovič, je v dani situaciji pred njimi več izzivov kot koristi. Približno 90 odstotkov gostov predstavljajo tujci, ki jih trenutno v Piranu ni, tako da bi z odprtjem terase po prvomajskih praznikih verjetno zavestno delali izgubo.

Odpirajo se tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, z izjemo tistih v trgovskih centrih. Če ima prodajalna v trgovskem centru lasten vhod od zunaj, bo lahko kljub temu odprta. V družbi SES, ki upravlja s trgovskimi centri, so pojasnili, da bodo pri njih zato odprti tudi frizerji, zlatarji, urarji in terase lokalov.

Trgovine, ki omogočajo pomerjanje oblačil, bodo morale med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi.


Frizerski in kozmetični saloni ter saloni za nego živali


S ponedeljkom bo znova mogoče izvajati frizerske, kozmetične in masažne storitve. Skupna je zahteva, da se stranke naročajo po telefonu in storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) izvajalcem storitev nalaga, naj večer pred ali zjutraj na dan storitve pri naročenih strankah preverijo, ali je njihovo zdravstveno stanje primerno, ali imajo znake okužbe dihal in ali živijo v gospodinjstvu s kom, ki ima znake okužbe dihal, je v izolaciji oziroma v karanteni. V primeru pozitivnega odgovora morajo stranko zavrniti.

Žalska frizerka Romana je povedala, da bodo v salonu imeli le eno stranko naenkrat in ta bo morala nositi zaščitno masko. Frizerka bo nosila zaščitno masko, vizir in rokavice. Če bo katera od strank prišla pred dogovorjenim časom, bo lahko počakala pred salonom, kjer bo zagotovljeno sedišče. Opozarja sicer, da bo zaščitna maska v primeru striženja, barvanja ali pranja las moteča.


Cerkve


Znova se bodo odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. Da bi preprečili širjenje virusa, bo moral v cerkvi vsak vernik nositi predpisano zaščitno opremo, pred vstopom v cerkev si bodo morali razkužiti roke, blagoslovljene vode ne bo. Verniki lahko sveto obhajilo prejmejo le na roko brez drugih izjem. Razdalja med verniki mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za člane istega gospodinjstva.

Župnik Martin Golob iz Srednje vasi v Bohinju je povedal, da bodo bogoslužja od ponedeljka potekala tako, da bodo za vernike, ki morajo nositi zaščitno masko, zagotovili dovolj razkužil, pazili bodo in ohranjali razdaljo 1,5 metra, je dejal. V Bohinju imajo po njegovih besedah tako veliko cerkev, da bi lahko bilo v njej naenkrat približno 50 ljudi, ki bi se morali držati varnostne razdalje. "To pomeni na vsako klop po dva vernika, vmes pa ena klop prazna," je pojasnil.

Zanj to pomeni, da bo ob nedeljah moral maševati najmanj trikrat. Pri tem pa ga najbolj skrbi, kako obdržati nadzor nad ljudmi, a je prepričan, da so Bohinjci zelo previdni in odgovorni glede na to, da v njegovi župniji nimajo nobenega okuženega z novim koronavirusom. Golob je še spomnil, da bo treba, tudi ko bodo verniki pristopali k obhajilu, ki se obhaja na roke, ohranjati razdaljo. Po vsaki sveti maši pa bodo morali cerkev še pol ure obvezno zračiti.

"Potrebujemo malo potrpežljivosti, pa iznajdljivi bomo morali biti. Predvsem je na prvem mestu odgovorno in varno ravnanje," je še dodal župnik, ki je bil eden prvih, ki je v času epidemije začel z mašami preko spleta. Od ponedeljka maš prek družbenega omrežja Facebook ne bo več prenašal, ker se bo posvetil ljudem, ki so prišli v cerkev.


Fotografi, fotokopirnice, urarji, zlatarji, šivilje, čevljarji


Sproščene bodo tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev, če je stik s potrošnikom minimalen. Vse navedene storitve bodo lahko izvajali le ob upoštevanju navodil NIJZ, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna.

Predsednica tekstilne sekcije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije Lidija Anzelm, ki ima svojo šiviljsko delavnico na Idrijskem gradu, je povedala, da jih je nenadna ustavitev dela zelo šokirala, saj je do nje prišlo prav sredi najvišje sezone šivanja oblek za maturantske plese. Zdaj so zelo zadovoljni, da bodo z deli znova lahko nadaljevali.

Ponudniki fotokopiranja za zdaj niso dobili še nobenih navodil o ravnanju, zato marsikje še ne bodo odprli svojih vrat. Še posebej velja to v tistih fotokopirnicah, ki imajo svoje prostore na fakultetah, saj študijski proces ne teče. Kot je v zvezi s tem povedal lastnik fotokopirnice Fora na FDV Rajko Maksimovič, bi bilo odpiranje nesmiselno.

Med podjetji, ki znova odpirajo svoja prodajna mesta, je Zlatarna Celje. Odprla bo ulične prodajalne v središču Ljubljane, Celja, Maribora, Ptuja in Kopra. Kot je povedal vodja marketinga Jure Cekuta, bo obvezna uporaba razkužilnih sredstev in mask, namestili so tudi plastične zaščitne plošče, omejili bodo število kupcev, ki bodo lahko naenkrat v prodajalnah. Delovni čas bo zaenkrat prilagojen.


Treningi vrhunskih športnikov


Od ponedeljka se po besedah vladnih predstavnikov lahko začnejo tudi treningi vrhunskih športnikov v nekontaktnih disciplinah, možni bodo tudi individualni treningi v ekipnih športih. Glede podrobnosti izvedbe sproščanja treningov po različnih športih naj bi sicer vlada še odločala v ponedeljek, na kar jih bo javnosti sporočilo pristojno ministrstvo. Vlada pa naj bi govorila tudi o ukrepih za začetek tekmovanj v času pandemije novega koronavirusa.

Ljubljana, 03. maja (STA)