c S

Sindikata Vir in Sviz za sodelovanje pri vnovičnem zagonu šolstva

30.04.2020 16:01 Ljubljana, 30. aprila (STA) - Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti ob vladni napovedi postopnega odpiranja vrtcev in šol poziva šolsko ministrstvo, da jih vključi v odločitve za vnovični zagon šolskega sistema. Podobnega mnenja so v Svizu, kjer se zavzemajo tudi za evalvacijo dogajanja v zadnjih dveh mesecih.

Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Vir) poziva ministrstvo za izobraževanje znanost in šport, da jih nemudoma vključi tudi v pripravo protokolov in smernic za vnovični zagon javnoizobraževalnega sistema.

"Enostranske odločitve, v katere nismo vključeni predstavniki zaposlenih in javni uslužbenci, lahko usodno vplivajo na zaposlene, otroke, učence in starše ter celotno družbo pahnejo v ponovni porast števila obolelih za covidom-19," so posvarili.

Od ministrstva zato pričakujejo, da jih nemudoma vključi v vse aktivnosti v zvezi z odpiranjem vrtcev, šol, dijaških domov in drugih zavodov ter omogoči vsem zaposlenim, da izrazijo svoje poglede. Poznajo namreč delovne procese in vse spremljajoče okoliščine, so dodali.

Tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja in znanosti (Sviz) zahtevajo, da se jih vključi v odločanje o tem, kako obnoviti delo v šolah in vrtcih. "Kdo, če ne vzgojitelji in učitelji, ve, kako naj bi te stvari funkcionirale?" je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj dejal na današnjem spletnem pogovoru SD o izobraževanju v času epidemije.

Sindikat Vir sicer meni tudi, da je treba tako kot ob zapiranju tudi pri ponovnem zagonu inštitucij upoštevati in se usklajevati z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje. Smernice za varno in zdravo vračanje v delovno okolje pa je pripravila tudi Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu.

Ta je poudarila, da je v negotovih razmerah pandemije še toliko pomembneje, da se pristojna ministrstva in delodajalci redno in proaktivno posvetujejo z delavci in njihovimi predstavniki, so zapisali v sindikatu Vir.

Po njihovih navedbah agencija izpostavlja tudi, naj starejši delavci, delavci s kroničnimi obolenji in noseče delavke še ne začnejo z delom oz. naj delajo od doma. Prav tako je treba posebej zaščititi delavce, katerih ožji družinski člani so v skupini z visokim tveganjem za covid-19, so povzeli v sindikatu Vir.

Nadaljevanje dela se po njihovem mnenju ne more začeti brez sodelovanja s sindikati in zaposlenimi. Strinjajo se s postopnim odpiranjem šol. A ker so otroci med najbolj aktivnimi prenašalci virusov in ker so med vzgojno-pedagoškimi delavci tudi starejše osebe in druge rizične skupine, z vnovičnim zagonom sistema ne bi smeli hiteti brezglavo, menijo.