c S

Vlada po prvomajskih praznikih o podrobnih sprostitvenih ukrepih za treninge

30.04.2020 15:57 Ljubljana, 30. aprila (STA) - Marjan Dolinšek, novi državni sekretar za šport v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše, je za STA dejal, da naj bi vlada po prvomajskih praznikih na seji, ki bo predvidoma 4. maja, govorila o podrobnih ukrepih za treninge slovenskih športnikov. Govorili naj bi tudi o ukrepih za začetek tekmovanj v času pandemije novega koronavirusa.

Letni program športa, iz katerega šport dobiva letno sredstva iz proračuna, je ta čas zamrznjen in bo po Dolinškovem mnenju izveden, "vendar verjetno v nekaterih delih v nekoliko okrnjeni obliki".

"Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pripravljamo dva sklopa načrtov za sproščanje športa v prihodnje, tako treningov kot tekmovanj. Načrte še usklajujemo in bo o njih razpravljalo tudi ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Podrobne predloge za uvedbo treningov so na poziv Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) pripravile naše panožne zveze," je pojasnil Dolinšek.

MIZŠ predlaga, da bi lahko trenirali vsi registrirani športniki, ki jih navaja 32. člen zakona o športu, ter na vseh športnih objektih in površinah za šport, tako v dvoranah kot v naravi, razen tistih, ki so sestavni del vzgojno izobraževalnih dejavnosti, kot so šole. Tam za zdaj treningi še ne bodo dovoljeni, je povedal Dolinšek.

Pri izvajanju vadbe bi morali športniki in trenerji ter drugi, ki sodelujejo pri vadbi, ohranjati najmanj dva metra medsebojne razdalje. Telesni stik med športniki ne bo dovoljen, tako tudi ne skupinska vadba nogometa, košarke in drugih kolektivnih športov. Stik med športniki bo dovoljen izključno v delu tehničnega treninga, vendar vedno z istim partnerjem, kot je to denimo v judu, je povedal Dolinšek.

Športniki bodo morali izpolnjevati vsa navodila pristojnih zdravstvenih institucij za preprečevanje okužb, za nadzor bodo morale nacionalne panožne zveze imenovati odgovorne osebe in podatke posedovati MIZŠ.

Pri uvedbi tekmovanj bo šlo prav tako za postopno ponovno uvedbo in ta čas datumsko še ni opredeljen. Najprej jih bo mogoče pripraviti v individualnih panogah, ki imajo veljavne tekmovalne sisteme in jih je potrdil OKS, ter ob upoštevanju zdravstvene in epidemiološke stroke. Gledalcev v prvi fazi gotovo ne bo.

Prav tako bo omejeno skupno število prisotnih športnikov v tekmovalnem prostoru. Z NIJZ usklajujejo tudi druge protokole, kot so uporaba uporaba rekvizitov in opreme za vsako posamezno panogo.

To bo po Dolinškovih besedah tudi v pomoč upravljavcem športnih objektov, saj je treba opredeliti tudi uporabo slačilnic, garderob, skupnih prostorov, žog in drugih rekvizitov ter orodij. Tekmovanja v ekipnih športnih, kjer bo sprva vadba mogoča le posamično, bodo tako prišla na vrsto pozneje, saj tudi trening-tekme še niso dovoljene.

Dolinšek je dejal, da vlada podobnih ukrepov sinoči še ni obravnavala, ker jih je treba podrobno dodelati. Obenem jih bodo med prazniki še usklajevali, ker se še pišejo podrobni protokoli za posamezne športne panoge, vse skupaj pa je odvisno tudi od epidemiološke slike v Sloveniji po praznikih.

"Športu želimo iti čim bolj na roke, a ta čas je na prvem mestu varovanje zdravja in tudi življenja športnikov. Želimo pripraviti take ukrepe, ki bi bili čim bolj življenjski glede na dane razmere," je končal Dolinšek.