c S

Zagon vrhunskega športa se začenja s treningi brez kontakta

30.04.2020 13:47 Ljubljana, 30. aprila (STA) - Od 4. maja se lahko začnejo športni treningi v nekontaktnih disciplinah, je na današnji novinarski konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. Pristojno ministrstvo podrobnosti zagona vrhunskega športa še ni sporočilo, infektologinja Bojana Beović pa je pojasnila, da so po strokovni plati možni tudi individualni treningi v ekipnih športih.

Po sredini napovedi ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec, da bo v začetku prihodnjega tedna vlada začela sproščati ukrepe na področju tekmovalnega športa, je Kacin danes povedal, da gre za začetek treningov v nekontaktnih panogah.

Podrobnosti naj bi sporočilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Je pa na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi z novim koronavirusom vodja svetovalne skupine ministrstva za zdravje Beovićeva dejala, da so iz strokovnega stališča v prvi fazi možni vsi individualni kondicijski treningi, tudi v ekipnih športih.

"Treningi, kjer so možni neposredni kontakti, so bistveno bolj tvegani," je opozorila Beovićeva in pri tem dodala, da bo "verjetno možen dogovor, da bi lahko zaprte skupine vrhunskih športnikov trenirale dobesedno v karanteni, da ne bi imele stikov z ljudmi zunaj". Po njenih besedah gre za razmišljanja, pri tem pa še ni nič določenega za šport v Sloveniji.

Kot je še pojasnila Beovićeva, se bo Slovenija na področju športa zgledovala po državah s podobnimi epidemiološkimi razmerami, pri čemer bi bili naslednji ukrepi možni po štirinajstih dneh, ko bi bili vidni učinki najnovejšega sproščanja ukrepov.

"Iz strokovnega stališča je smiselno, da to stanje opazujemo 14 dni in se nato odločamo o novih odpiranjih ... Če bomo v tem času z načinom obnašanja uspeli obvladovati epidemijo na enak način kot prej in če drži, da je v populaciji virusa malo, da ne bo novih primerov, potem so možnosti, da se odpirajo druge dejavnosti, vključno s športno, bistveno večje," je povedala.

Kacin je glede možnega zagona športnih tekmovanj na čelu z nogometno ligo povedal, da morajo ukrepe in predloge zanje v sodelovanju z lokalnimi in državnimi oblastmi pripraviti nacionalne panožne zveze, "bodo pa gotovo na začetku brez gledalcev, kot povsod po Evropi". Dejal je, da si tako kot slovenska javnost želi izvedbe SP v smučarskih poletih decembra v Planici in februarja v biatlonu na Pokljuki, tudi če bi bilo to možno pripraviti le brez publike.

Glede odpovedanih velikih tekmovanj v Sloveniji pa je povedal, da sredstev za nadomestitev izpada prihodkov iz proračuna ne bo. To je bil en od 11 predlogov ukrepov za pomoč športu, ki sta ga pripravila Olimpijski komite Slovenije (OKS) in direktorat za šport na pristojnem ministrstvu. Kacin je dejal, da vlada o njih še ni govorila in da bodo obravnavni v tretjem svežnju ukrepov vladine pomoči v naslednjih tednih.

Letni program športa, iz katerih šport dobiva letno sredstva iz proračuna, je ta čas zamrznjen in bo po Kacinovem mnenju izveden, vendar verjetno v okrnjeni obliki. "Ta čas se sprejemajo ukrepi za preživetje športa in njegov ponoven zagon. To je velika odgovornost vlade in ministrstva, pristojnega za šport, tudi za prihodnje. Saj si vsi želimo, da bi naši športniki nadaljevali uspehe na mednarodni ravni," je še dejal Kacin, ki je bil v preteklosti tudi član organizacijskih odborov velikih športnih tekmovanj.