c S

Epidemiološki podatki vladi omogočajo postopno sproščanje omejitev

28.04.2020 23:19 Ljubljana, 28. aprila (STA) - Podatki o epidemiji novega koronavirusa vladi omogočajo, da bo obravnavala načrt odprave nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev drugih dejavnosti. Že s sredo pa bo dovolila dodatne dejavnosti - odprle se bodo med drugi knjižnice in galerije, cerkve in terase gostinskih lokalov.

V Sloveniji so na praznični ponedeljek opravili 683 testov na okužbo z novim koronavirusom in potrdili šest okužb, skupaj 1408. V ponedeljek so umrli trije bolniki s covidom-19, skupaj doslej 86. V bolnišnicah je bilo 78 bolnikov, od teh 24 na intenzivni negi, v domačo oskrbo so odpustili dve osebi. Število hospitaliziranih je bilo glede na nedeljo nižje za dva, število bolnikov na intenzivni negi pa večje za dva.

Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti, je na Twitterju zapisal premier Janez Janša in napovedal, da bo vlada v sredo obravnavala načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za "predvidljivo prihodnost".

Pri načrtu gre za odpravo nekaterih omejitev gibanja in postopno oživitev dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni "varna razdalja, razkuževanje rok in stičnih mest ter varna uporaba osebne zaščitne opreme", je pojasnil premier.

Vlada je že danes določila odpravo nekaterih omejitev. Od srede bodo mogoče storitve na področju kulturne dejavnosti, kjer je mogoče kljub zaprtemu prostoru zagotoviti, da ni stika med obiskovalci oz. da je ta minimalen. Vlada kot primere navaja knjižnice, galerije in muzeje.

V sredo bodo tudi že mogoče bodo storitve nepremičninskega posredovanja. Zaradi povečanega tveganja zaradi neoskrbovanih naprav se je vlada odločila tudi za sprostitev dimnikarske dejavnosti.

V vseh slovenskih porodnišnicah pa bo ob določenih pogojih znova dovoljena tudi prisotnost spremljevalca pri porodih.

V ponedeljek bodo medtem sproščene tudi strežba na zunanjih površinah gostinskih lokalov, storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti, izdelava ključev, storitve fotografov in fotokopirnic ter urarjev in zlatarjev.

Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov so po novem v naboru dejavnosti, kjer se s ponedeljkom omejitve odpravljajo, tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura. Druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, wellness, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki pa zaradi večje možnosti okužbe niso vključeni.

V ponedeljek se bodo znova odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih.

Vlada je spremenila tudi omejitve glede nakupovanja v trgovinah. Starejši od 65 let lahko enako kot druge ranljive skupine nakup opravijo tudi zunaj priporočenega termina med 8. in 10. uro, odpravljena je tudi določba o izkazovanju starosti.

Poleg tega bodo lahko trgovine in kmetije, ki v pretežni meri prodajajo živila, z namenom preprečevanja gneče v času pred in po prvomajskih praznikih odprte tudi v nedeljo, 3. maja, med 8. in 13. uro.

Vlada je sprejela tudi odgovor na dopolnitve pobude za presojo ustavnosti o omejitvah gibanja. Glede na zmanjševanje števila okuženih sproščanju določenih drugih ukrepov sicer sledijo tudi z omilitvami pri omejitvi gibanja oziroma s širitvijo upravičenih izjem. Ukrepi, ki ostajajo v veljavi, pa so po mnenju vlade še vedno nujni za varovanje javnega zdravja in življenja prebivalcev ter v danih okoliščinah ne posegajo nesorazmerno v človekove pravice.

Dodatno sproščanje omejitev bo temeljilo tudi na nacionalni raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa, v okviru katere so danes začeli z odvzemom vzorcev pri otrocih, prav tako se je začel drugi del raziskave z dokazovanjem protiteles v krvi preiskovancev. S tem bodo dobili odgovor, koliko sodelujočih je bilo okuženih, pa tega ni vedelo, je pojasnil vodja raziskave Miroslav Petrovec.

Vabilo k sodelovanju v raziskavi je od 3000 povabljenih po zadnjih podatkih sprejelo 1343 oseb, terenske ekipe so odvzele 1252 vzorcev. Do ponedeljka so na novo potrdili eno okužbo, pri eni osebi pa je bila okužba diagnosticirana že pred enim mesecem. "Nekateri se čudijo, ali je to premalo ali preveč. To je tisto, kar je realno, kar se na taki populaciji najde," je pojasnil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Petrovec. Želi si, da bi bilo število oseb, ki pristanejo na vzorčenje, čim večji.

"A že ob sedaj zbranih vzorcih imamo štirikrat boljše podatke, kot so jih uspeli zbrati v Avstriji," je dejal. Petrovec je napovedal, da bodo do konca aprila omogočili odvzem vzorcev vsem, ki bi si morda v tem času premislili glede svojega sodelovanja. Vsem preiskovancem bodo čez pol leta spet preiskali kri.

Preliminarni rezultati študije bodo po Petrovčevi oceni na voljo do konca tedna, s tem pa bodo strokovni skupini lahko podali ključne informacije o oceni trenutne okuženosti populacije in o tem, kakšen je delež populacije, ki je okužbo s koronavirusom nevede prebolel.

Vlada medtem po besedah vladnega govorca Jelka Kacina razmišlja o možnostih in pogojih za odprtje vrtcev in šol, a odločitve še ni. Ministrica za šolstvo Simona Kustec je dejala, da zdravstveni oceni stanja dnevno sledijo in ji bodo morali tudi pri končni odločitvi. "Budno spremljamo tudi učinke in posledice vračanja v šole v nekaterih evropskih državah, kjer so se za to odločili," je povedala. Potrdila pa je, da pogovori potekajo tudi okoli datuma 11. maj, ki se omenja v javnosti.

Nekatere države pri sproščanju ukrepov uporabljajo mobilno aplikacijo za sledenje stikom okuženih, pri čemer se pojavljajo bojazni glede varovanja zasebnosti. Kot je po videokonferenci notranjih ministrov EU na to temo dejal notranji minister Aleš Hojs, je treba tovrstno aplikacijo najprej dobro predstaviti ljudem, saj brez njihovega zaupanja ne bo učinkovita.

Minister sicer osebno vidi kar nekaj težav. Povsem preprosta logika in zdrava pamet povesta, da če nekdo, ki je bolezen prebolel ali je še vedno okužen, aplikacije ne uporabi, njegovi stiki ne bodo zabeleženi, torej bo sledenje slabo in nezadostno, je opozoril. Še zlasti je izpostavil, da je treba ljudem povedati, da so pri uporabi aplikacije anonimni, saj da je to eden glavnih strahov ljudi, ko gre za uporabo aplikacije.

Na vprašanje, kdaj lahko pričakujemo to aplikacijo v Sloveniji, je minister odgovoril, da v tem trenutku nima podatka o tem, da bi ta aplikacija bila že na voljo, ter da tako težko reče, da bi to lahko bilo v kratkem. Slovenija bi se lahko kot manjša država odločila za eno od aplikacij, ki bodo na voljo na trgu.

Vlada bo v sredo poleg načrta za sproščanje omejitev predvidoma obravnavala tudi poročila pristojnih ministrstev o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije ter o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade.