c S

Starši si bodo nekoliko odpočili - začenjajo se prvomajske počitnice

25.04.2020 10:30 Ljubljana, 25. aprila (STA) - Starši, ki so morali v šestih tednih izobraževanja na daljavo nuditi pomoč otrokom, si bodo lahko v prihodnjih dneh nekoliko odpočili. Začenjajo se namreč prvomajske počitnice, ki bodo trajale devet dni, vse do 4. maja. Kdaj bi se lahko učenci in dijaki znova vrnili v šolske klopi, bo sicer po napovedih ministrstva najverjetneje znano po praznikih.

Okoli 261.500 slovenskih šolarjev, med njimi je okoli 74.000 dijakov in 187.525 učencev, tokratne prvomajske počitnice doživlja nekoliko drugače. Zaradi epidemije koronavirusa so namreč od 16. marca zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove, klasični sistem izobraževanja s fizično prisotnostjo v šolah pa je nadomestil pouk na daljavo.

Posledično je tudi šolski koledar za tekoče šolsko leto nekoliko spremenjen. Tako bo letos prvič po 20 letih odpadlo nacionalno preverjanje znanja. Novi so tudi roki za prijavo in vpis v srednje šole in dijaške domove za naslednje šolsko leto, oba sta podaljšana do 11. maja.

Za odpoved mature pa se na ministrstvu za izobraževanje niso odločili. Zdravstvena stroka je namreč ocenila, da z vidika zdravstvene varnosti in zaščite izvedba letošnje mature ni problematična in lahko poteka nemoteno po načrtih.

Za zdaj velja, da bo odločitev, ali se bodo učenci in dijaki letos še vrnili v šole, najverjetneje znana po prvomajskih praznikih, pri čemer bo vse odvisno predvsem od tega, kako se bo razvijala epidemija koronavirusa in kaj bodo pokazali rezultati naključnega testiranja na novi koronavirus. Ena od možnosti, ki se omenja, je, da bi se lahko v šole najprej vrnili dijaki 4. letnikov srednjih šol, ki se morajo pripravljati na maturo.