c S

Tudi pred in med prvomajskimi prazniki bo treba spoštovati ukrepe za zajezitev epidemije

24.04.2020 17:42 Ljubljana, 24. aprila (STA) - Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronovirusne bolezni bomo morali nekoliko prilagoditi tudi preživljanje prvomajskih praznikov. Še vedno namreč velja prepoved gibanja izven občin in zbiranja na javnih krajih, kar bo policija tudi preverjala. Kresov ne bo, ker je za celotno državo razglašena požarna ogroženost, so sporočili.

Pri nadzoru prometa v času pred in med prvomajskimi prazniki bodo policisti še posebej pozorni na prekoračitve hitrosti, psihofizično stanje voznikov (prisotnost alkohola, drog), nepravilno prehitevanje in neupoštevanje prednosti. Ugotavljali bodo tudi druge kršitve, ki vplivajo na večjo varnost kolesarjev in motoristov.

Preverjali bodo tudi, ali med občinami res potujejo samo tisti, ki spadajo v izjeme. Tiste, ki bodo zaradi malomarnosti ali ignorance kršili odlok oz. zakon o nalezljivih boleznih, bodo vrnili nazaj ali jih prijavili zdravstvenem inšpektoratu, če bodo ocenili, da to ne zadostuje, so sporočili.

Nadzirali bodo tudi spoštovanje odloka o prepovedi zbiranja na javnih krajih in površinah. Zato pred prihajajočimi prazniki posebej opozarjajo, da prirejanje piknikov v naravi ne sodi med izjeme, ki bi jih določal odlok o omejitvi združevanja in zbiranja ljudi na javnih krajih. Tudi plaža ni javni park ali sprehajalna površina, kjer bi bilo prirejanje piknikov dovoljeno. Sprehajanje posameznikov po sprehajalnih poteh pa je, ob upoštevanju varne razdalje, dovoljeno, so zapisali v nasvetih državljanom.

V naslednjih dneh pričakujejo tudi večji priliv potnikov in več gneče na meji, ki pa se ji lahko izognemo le, če bodo potniki na nov nadzor pripravljeni. Zaradi epidemije so namreč tudi na naših državnih mejah uvedeni posebni režimi in omejitve prometa ter spremenjeni pogoji za vstop tujcev oz. slovenskih državljanov v državo oziroma izstop iz nje.

Med prvomajskimi prazniki se običajno poveča uporaba karbidov (acetilenov) in možnarjev (priprav za pokanje s črnim smodnikom). V policiji zato predlagajo, da se vsi, ki so sicer zvesti tej tradiciji, letos raje odpovedo pokanju, saj bi lahko poškodbe zaradi neprevidne uporabe dodatno obremenile zdravstveni sistem in povečale možnosti za okužbe v času pandemije.

Tudi kurjenju kresov se bo treba letos odpovedati, saj je od 20. marca za celotno državo razglašena velika požarna ogroženost.

Policija državljanom, ki se bodo med prazniki odpravili od doma, še svetuje, naj dom ustrezno zavarujejo pred vlomilci.