c S

Predlog ukrepov OKS za pomoč športu v dveh sklopih

23.04.2020 17:13 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Olimpijski komite Slovenije (OKS) je pripravil 11 predlogov ukrepov za neposredno pomoč športu, saj je bila ta dejavnost zaradi pandemije novega koronavirusa povsem zaustavljena. Predloge je sprejel tudi izvršni odbor OKS na današnji videokonferenčni seji.

Od začetka tedna jih je OKS usklajeval z direktoratom za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in jih bo sedaj posredoval vladi.

OKS je že pred časom opravil poizvedbo med športnimi organizacijami o posledicah epidemije koronavirusa, dobil je odgovore 63 športnih zvez in 565 športnih društev, ki imajo 828 redno zaposlenih in 4264 stalnih zunanjih sodelavcev.

"Mesečni strošek za plače je okrog pet milijonov evrov, najmanj 26 milijonov evrov pa je izpada prihodkov, ta pa se še povečuje in ga tudi po koncu epidemije ne bo mogoče nadomestiti. Zato je potrebno hitro ukrepanje. V prvem paketu pomoči vlade so bili ustrezno zajeti socialni in likvidnostni ukrepi za šport, le predlagani finančni zaradi izpada prihodkov še niso bilo sprejeti. Te smo vključili sedaj v predlog za naslednji paket vladnih ukrepov," je pojasnil generalni sekretar OKS Blaž Perko.

Po njegovih besedah so nekateri izmed predlogov začasni, nekateri pa bi lahko veljali tudi po koncu pandemije.

V OKS so predlagali takojšnje izplačilo avansa namenskih proračunskih sredstev za šport na lokalni in državni ravni, ki so bila že pred epidemijo namenjena za izvajalce letnega programa športa ter poenostavitev postopkov za pridobivanje teh sredstev.

Predlagajo začasno plačilo večjega oziroma celotnega zneska mesečne vadnine v športnih društvih za otroke od šestega do 16. leta starosti, da bi razbremenili družinske proračune in ohranili tako socializacijo otrok prek športa kot pozitivni vpliv na njihovo zdravje. Ukrep bi veljal 18 mesecev po koncu epidemije, podatke in realizacijo bi zagotovile lokalne skupnosti, gre pa za 30 do 35 evrov na posameznika.

Posebna državna finančna pomoč za športne organizacije v višini izpada dokazljivih prihodkov zaradi odpovedi dejavnosti je tretji predlog OKS, kot omenjeno, po oceni naj bi bilo to ta čas okrog 26 milijonov evrov. Način razdelitve in pogoje bi določilo resorno ministrstvo s soglasjem strokovnega sveta vlade za šport.

OKS se zavzema tudi za povračilo nastalih stroškov zaradi odpovedi večjih mednarodnih športnih prireditev. Upravičenec bi moral za povračilo predložiti dokazila o plačanih stroških.

Oprostitev plačila davka od dohodkov pravnih oseb za letošnje ter naslednje leto je predlagano za prejemnika sponzorstva, prav tako naj bi bili odhodki pri dajalcu sponzorstva davčno priznani v trikratni višini danega sponzorstva.

Šesti predlog je povezan z donacijami, ki imajo največjih delež prihodkov pri športu mladih in netrženjskih dejavnosti. Delež davčno priznanih donacij bi se z 0,3 odstotka obdavčljivih prihodkov letos in naslednje leto povečal na pet. Prav tako bi se delež dohodnine, ki ga zavezanec lahko nameni za donacije, z 0,5 povečal na odstotek.

V naslednjih dveh predlogih bi država poskrbela za kritje stroškov za policijsko varovanje in zdravstveno oskrbo na športnih prireditvah v določenem obdobju po koncu epidemije. Merila za izbor upravičenih športnih prireditev bi sprejel strokovni svet vlade za šport.

Deseti predlog OKS je povezan z ukinitvijo zakona o davku od srečk, da bi imela Fundacija za šport (FŠO) na ta način več sredstev. Če to ne bi bilo sprejemljivo, pa bi bila na ta način zbrana proračunska sredstva neposredno namenjena za športne organizacije prek razpisa FŠO.

Na koncu predlagajo možnost vračila kupnine za vstopnice ob odpovedi prireditev zaradi pandemije v obliki vrednotnic z enoletnim rokom možnosti unovčenja, če se v roku enega leta po koncu epidemije zagotovi izvedbo enakovredne nadomestne športne prireditve z možnostjo zahtevka na vračilo kupnine v nadaljnjih dveh mesecih po poteku roka.

V OKS poudarjajo, da predlagane ukrepe odločno podpirajo tudi nacionalne panožne športne zveze in športna društva.