c S

Vlogo za solidarnostni dodatek do danes oddalo več kot 46.000 študentov

23.04.2020 12:52 Ljubljana, 23. aprila (STA) - Vlogo za izplačilo solidarnostnega dodatka je do danes oddalo že več kot 46.000 študentov, je sporočila ministrica Simona Kustec. Vlada sicer v okviru drugega protikoronskega paketa predlaga, da se enkratna pomoč v višini 150 evrov nameni tudi izrednim študentom. Več informacij o morebitni vrnitvi v šolske klopi bo znanih po prvomajskih praznikih.

Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Kustečeve bi se po vladnem predlogu enkratni solidarnostni dodatek do 1. junija izplačal vsem rednim in izrednim študentom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki niso v delovnem razmerju, samozaposleni ali kmetje.

Študenti, ki so upravičeni do dodatka, morajo izpolniti elektronsko vlogo, na kateri morajo poleg osebnih podatkov, številke tekočega transakcijskega računa in študijskega programa podati še izjavo, s katero soglašajo, da se podatke lahko preveri in obdela za namene izplačila. Vse oddane podatke in vloge bodo primerjali s podatki evidence eVŠ ter centralne evidence udeležencev vzgoje in izobraževanja. Na spletni strani ministrstva pa je mogoče najti tudi odgovore na najbolj pogosta vprašanja.

Na ministrstvu se sicer ukvarjajo s pripravami na maturo in na morebitno odpiranje šol, vrtcev in športnih aktivnostih v prihodnjih tednih. Več informacij o tem naj bi bilo znanjih po prvomajskih praznikih, vsekakor pa bodo izobraževalno-vzgojne ustanove odprli samo pod pogojem, da bodo pristojne službe ocenile, da je to varno, je zatrdila Kustečeva.

"Ključno je, da se izobraževalni proces zaključi v času, ko se začnejo počitnice. Lahko se zaključi ali ob vrnitvi v razrede ali ob izobraževanju na daljavo," je poudarila.

Želijo si, da bi lahko odprtje vrtce in šol vpeljali čim bolj vzporedno z drugimi ukrepi, kot je zagon gospodarstva, saj se v tem primeru pojavi vprašanje varstva otrok. Če hkratna vpeljava ukrepov ne bo mogoča, ministrica predlaga individualno varstvo in koriščenje zakonske možnosti, da lahko starši v dogovoru z delodajalcem ostanejo doma zaradi varstva otrok.

Sicer pa v sodelovanju z ostalimi resornimi ministrstvi preučujejo tudi možnosti prevoza dijakov zaključnih letnikov, če se bodo ti v času priprav na maturo vrnili v šole. "Če ne bo vzpostavljen že običajen sistem prevoza, bomo zanesljivo izbrali takega, da bo prilagojen potrebam šolajočih," je napovedala šolska ministrica.