c S

Ob svetovnem dnevu knjige: Če bereš, nisi sam

22.04.2020 13:36 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Organizacija Unesco je 23. april razglasila za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Praznovanje bo tokrat zaradi novega koronavirusa drugačno, saj je večina šol zaprtih, enako ustanove, povezane s knjigo. V teh okoliščinah je Unesco pozval, naj ljubezen do knjig odmeva prek spleta. Naziv svetovne prestolnice knjige za 2020 prejme Kuala Lumpur.

Kot so zapisali na spletni strani Unesca, bi v času, ko je večina šol po vsem svetu zaprta, ljudje pa naj preživljajo čas doma, morali bolj kot kdajkoli prej izkoristiti moč knjig za boj proti izolaciji, krepitev vezi med ljudmi, razširjanje obzorij in spodbujanje uma in ustvarjalnosti.

"V mesecu aprilu in vse leto je pomembno, da si vzamete čas za branje sami ali z otroki. Čas je, da proslavimo pomen branja, pospešimo rast otrok kot bralcev in spodbujamo vseživljenjsko ljubezen do literature in vključevanje v svet dela," so zapisali.

Od 1. do 23. aprila bo Unesco po napovedih delil citate, pesmi in sporočila, da bi simboliziral moč knjig in spodbujal branje. S tem namenom vabijo študente, učitelje, bralce z vsega sveta ter knjižno industrijo in knjižnice, da izpovedo in izrazijo ljubezen do branja prek označevanja s ključnikoma #StayAtHome in #WorldBookDay. Gradivo lahko nalepijo na stene, delijo na družabnih omrežjih ali na svojem spletnem mestu.

Unesco je skupaj z organizacijami na treh glavnih področjih knjižne industrije - založništvom, knjigotrštvom in knjižnicami - tudi tokrat izbral svetovno prestolnico knjige, naziv, ki ga določeno mesto nosi od 23. aprila do prihodnjega svetovnega dneva knjige. Za leto 2020 so izbrali glavno mesto Malezije Kuala Lumpur zaradi "močne osredotočenosti na vključujoče izobraževanje, razvoj družbe, ki temelji na znanju in branje za vse dele mestnega prebivalstva".

Tudi v Sloveniji bodo svetovni dan knjige praznovali virtualno. Vsakoletna Noč knjige bo potekala prek spletnih platform in bo trajala tako dolgo kot noč na Zemlji. Osrednja je spletna stran nocknjige.si, vsebine pa bodo dostopne tudi prek Youtubea, Facebooka ipd. Prireditelji po besedah pobudnika Roka Zavrtanika samostojno pripravljajo svoje prispevke.

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) je svetovni dan knjige in avtorskih pravic povezalo s Katalonijo, kjer 23. aprila častijo zavetnika sv. Jurija ter si v znak hvaležnosti izmenjujejo knjige in vrtnice, ter njeno sodobno književnostjo. Na Facebooku bo objavljalo najljubše knjige iz slovenske književnosti nekaterih slovenskih pisateljic in pisateljev ter pesnic in pesnikov. Društveni portal Vrabec Anarhist pa bo objavil prozo katalonskih avtorjev Francesca Seresa, Jordija Puntija in Alberta Fornsa ter poezijo Xavierja Farreja.

V Mariboru so svetovni dan knjige v obliki spletnih dogodkov začeli praznovati v ponedeljek, vrstili se bodo do sobote. Dogodkov se je mogoče udeležiti prek interneta na spletni strani festivala Dnevi knjige v Mariboru ter na Facebooku in Instagramu. Med njimi so spletni knjižni sejem, aktivnosti, povezane s pesnikom Andrejem Brvarjem, ki letos praznuje 75. rojstni dan, ter literarna matineja s pisateljem Andrejem E. Skubicem, večkratnim prejemnikom kresnika in dobitnikom večernice.

Spletni knjižni sejem, na katerem se bodo založbe predstavile z virtualno stojnico, je pripravila tudi Javna agencija za knjigo RS. Potekal bo od četrtka do nedelje.

Bivši predsednik DSP ter bivši minister za kulturo, pisatelj Tone Peršak pa je ob tej priložnosti vlado in resornega ministra Vaska Simonitija pozval k čim prejšnjemu odprtju knjigarn in knjižnic, po možnosti še pred 1. majem. Spomnil je tudi na nujnost čim prejšnje rešitve vprašanja Mladinske knjige.