c S

Ministrstvo s stroko o protokolu izvajanja letošnje mature

22.04.2020 07:45 Ljubljana, 22. aprila (STA) - Vodstvo ministrstva za izobraževanje se bo danes sestalo s predstavniki državnih izpitnih komisij za splošno in poklicno maturo (Ric), ravnateljev, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zavoda za šolstvo in centra za poklicno izobraževanje. Dogovorili se bodo o protokolu izvajanja letošnje splošne in poklicne mature, so sporočili z ministrstva.

Kot je v soboto napovedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, bodo po prvomajskih praznikih odločali o tem, ali se lahko dijaki 4. letnikov z namenom priprave na maturo in pod strogimi zaščitnimi pogoji predčasno vrnejo v šole. Ali se bo to zgodilo, bo po njenih besedah odvisno od zdravstvenih razmer.

Ob tem se zastavlja več vprašanj - od tega, kako pripraviti pouk, da se pri tem upošteva vse ukrepe za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, do tega, kako poskrbeti za prevoz dijakov, če potniški promet do takrat še ne bo deloval, in kaj storili s tistimi, ki so sicer bivali v dijaških domovih.

V zvezi z maturo se sicer pojavljajo tudi nekateri pozivi, da bi jo bilo smiselno izpeljati v nekoliko zmanjšanem obsegu ali pa jo celo odpovedati, čemur pa na ministrstvu niso naklonjeni.

Kritičen do predlogov "instant rešitev" za izvedbo letošnje mature ali celo za njeno odpoved je tudi direktor Državnega izpitnega centra (Ric) Darko Zupanc. Pozive, naj se mature ne izvede, je še zavrnil.

Ministrstvo je sicer v četrtek srednjim šolam poslalo nov koledar za letošnje šolsko letos z nekaterimi spremenjenimi datumi obeh matur. Koledar opravljanja posameznih izpitov na splošni in poklicni maturi je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija in ne 5. maja.

Z ustnimi izpiti pri maturi naj bi začeli 15. junija, pri čemer sta kot rezerva določena 6. in 13. junij za primer, če šola vseh ustnih izpitov ne bi mogla izpeljati po 15. juniju.

Nespremenjeno ostaja tudi, da bodo dijaki zaključnih letnikov pouk končali 22. maja, dijaki drugih letnikov pa 24. junija.