c S

Senat ljubljanske univerze za minimalen obseg kreditnih točk za napredovanje v višji letnik

21.04.2020 21:01 Ljubljana, 21. aprila (STA) - Senat ljubljanske univerze je na današnji seji sprejel sklep, s katerim poziva vse članice, da začnejo sprejemati sklepe na svojih senatih za potrebno zmanjšanje minimalnega obsega kreditnih točk za napredovanje v višji letnik. "Na ta način bomo omogočili čim večjemu številu študentov nemoteno napredovanje pri vpisu," pravi rektor Igor Papič.

Je pa po besedah rektorja ljubljanske univerze Papiča včasih pomembno tudi to, da imajo študenti pogoje za ponovni vpis v isti letnik. To namreč pomeni, da ohranijo status študenta in s tem svoj socialni položaj, je pojasnil za STA.

Sklep s priporočili članicam po 3. maju, ki ga je univerza sprejela 15. aprila, po njegovih navedbah velja. "Želja članic je, da nadaljujemo s poučevanjem na daljavo vsepovsod, kjer lahko, ker ne želimo izpostavljati naših študentov. Kaj bomo lahko naredili pri laboratorijskih vajah, je pa seveda odvisno od postopnega ukinjanja ukrepov," je dejal.

Dokler se to ne zgodi, na univerzi ne morejo narediti ničesar. So pa na seji pozvali članice, da se pripravijo na stanje popuščanja ukrepov, ko bodo lahko določene obveznosti izvajali tudi na fakultetah. V ta namen bodo na univerzi po Papičevih besedah pripravili t.i. "izhodno strategijo".

Po mesecu dni prilagoditve dela in študijskega procesa na daljavo kot posledice zaprtja visokošolskih zavodov Papič ocenjuje, da je bila ta uspešna in poteka brez težav. Na univerzi po njegovih navedbah izvajajo okoli 85 odstotkov vseh študijskih obveznosti na daljavo, je povedal. Kot problem je omenil izvedbo laboratorijskih vaj in praks. Poleti pa bo prav tako problem izvajanje izpitov, kjer je v skupinah več kot 100 študentov, je pristavil.

Sicer pa po njegovih besedah brez težav na daljavo izvajajo zagovore zaključnih del, doslej jih je bilo uspešno opravljenih že 130.

Kot zanimivost je Papič še razkril, da so danes izpeljali že drugo sejo senata na daljavo v elektronski obliki, kar pomeni, da so tudi izvedbo seje senata na daljavo dočakali po stotih letih delovanja univerze.