c S

Preiskava v ruškem vrtcu ni pokazala elementov kaznivega dejanja

20.04.2020 16:34 Ruše, 20. aprila (STA) - Kriminalistična preiskava v Vrtcu Ruše, kjer je ena od vzgojiteljic po januarskem poročanju medijev kričala na otroka in ga pri kosilu pripela s trakom v stolček, ni prepoznala elementov kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe. Inšpekcijski nadzor pa še ni zaključen.

Policisti so opravili kriminalistično preiskavo na podlagi anonimne prijave. Kot so danes za STA povedali na mariborski policijski upravi, so ob tem sodelovali z Inšpektoratom RS za šolstvo in šport, ki je opravil inšpekcijski nadzor.

Pristojnemu tožilcu so policisti predstavili vsebino zbranih obvestil in vso zbrano dokumentacijo, vendar pristojni okrožni državni tožilec ni prepoznal elementov kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe. Zaradi tega so preiskavo zaključili in podali poročilo na pristojno tožilstvo.

Policisti so se začeli ukvarjati s to zadevo, potem ko so mediji januarja poročali, da je v jaslični skupini v ruškem vrtcu vzgojiteljica kričala na enoletnega otroka, ki je bil v času kosila v stolčku pripet s trakom iz blaga. Ravnatelj Ladislav Pepelnik je privezovanje otrok takrat označil za preventivno dejanje proti zdrsu otroka s stola, ki se v vrtcu izvaja že več let, vzgojiteljici pa je izrekel pisni opomin in trimesečni nadzor njenega dela zaradi kričanja.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so bili jasni, da je tako kričanje kot privezovanje otrok nedopustno. V vrtcu so po sobotnem poročanju časnika Večer to upoštevali in uvedli protidrsne podloge, trakov pa ne uporabljajo več.

"Preiskava je pokazala, da vzgojiteljice otrok niso privezovale, ampak so jih z varnostnim trakom pripele, da niso mogli zdrsniti s stola, kar je potrdila tudi izvedenka," je za STA danes povedal ravnatelj Pepelnik. Potrdil je, da je vzgojiteljica dobila pisni opomin zaradi kričanja na otroka, njena pomočnica pa ustni opomin.

Sredi februarja je izvedenka zavoda za šolstvo po pisanju Večera preživela dan v vrtcu pri najmlajših in spremljala pedagoško delo. Na podlagi videnega tistega dne je ugotovila, da vzgojiteljica in pomočnica vzgojiteljice otrokom zagotavljata varno in spodbudno okolje, vendar pa izvedenka na podlagi opazovanj priporoča, naj vrtec komunikaciji z najmlajšimi posveti več pozornosti in dodatnih strokovnih usposabljanj.

Inšpektorat RS za šolstvo in šport se z zadevo še ukvarja. "Zadeva v zvezi z Vrtcem Ruše še ni zaključena, zato vam podrobnejših informacij še ne moremo podati," so povedali danes.

Ravnatelj Pepelnik pravi, da je marca dobil od inšpektorata izvedensko mnenje zavoda za šolstvo, ki večjih kršitev ne zaznava. "Izvedenka zavoda za šolstvo je v sklepnem mnenju navedla, da vzgojno izobraževalni proces poteka skladno z načeli kurikuluma za vrtce ... V izvedenskem mnenju je tudi izpostavljeno, da je bila uporabljena neustrezna dikcija 'privezovanja otrok na stolček', saj otrok s trakom ni bil privezan na stolček, temveč mu je trak preprečeval padec oziroma drsenje. Vrtec je tudi v tem primeru ustrezno ukrepal ter umaknil uporabo trakov," je zapisal v sobotnem sporočilu za javnost. "Zaradi anonimne prijave se postavlja vprašanje, kdo bo in na kakšen način povrnil ugled našemu vrtcu," se je vprašal.