c S

Športni psiholog: Dolgčas je lahko pozitiven

20.04.2020 08:47 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Športni in poslovni psiholog Aleš Vičič je prepričan, da je lahko dolgčas tudi pozitiven oziroma konstruktiven. Tega, dolgčasa, namreč imajo športniki in njihovi navijači sredi pandemije koronavirusa, zaradi katere je ohromljen celoten šport, na pretek.

"Ena od dimenzij, ki jo je po mojem mnenju v času pandemije treba vzeti v obzir, je zaskrbljenost. Lahko je različno izražena, pač v odvisnosti od situacije, v kateri se znajde posamezni športnik. Izjemno pomembno je, da zaskrbljenosti ne ignoriramo popolnoma. Slišati moramo, kaj nam te zaskrbljene misli govorijo. Če gre za objektivne nevarnosti ali morda zgolj za subjektivna nezadovoljstva. Slednja lahko malce odmislimo in gremo naprej, pri prvih pa se je potrebno lotiti reševanja. Zanimiv je tudi koncept dolgčasa. Ta je lahko izjemno pozitiven, saj nam daje neko dlje trajajočo možnost za premislek o novostih, izboljšavah, o lastnem napredku ali spremembah. Temu jaz pravim konstruktiven dolgčas," je dejal Vičič v nedeljski spletni pogovorni oddaji z naslovom Šport med štirimi stenami v organizaciji agencije Sportanzo.

"Športniki so v času karantene običajnim ljudem ali mlajšim lahko vzor predvsem z vztrajnostjo pri delu. Resda je trenutno delo morda malce manj smiselno, ker večinoma ni jasnih ciljev. A mislim, da to kakovost v življenju potrebujemo, torej, da športniki pokažejo, da še naprej delajo, se pripravljajo na uresničitev prihodnjih ciljev, čeprav nedoločenih. Tako razmišljanje, taka osredotočenost, to nedvomno je vzor celotni populaciji. Vsekakor pa so športniki v primerjavi s preostalimi nadpovprečno prilagodljivi na spremembe in to je lastnost, ki jih bomo v življenju na splošno brez dvoma zelo potrebovali," je prepričan športni psiholog.

"Športniki morajo v teh časih najprej razmisliti, kaj znotraj njihovega športa je zanje najbolj pomembno. So to morda podrobnosti v tehnično-taktični pripravi? Ali pa le vzdrževanje telesne pripravljenosti? Najlažje bi trenutno stanje opisali s tem, da povzamemo, da je treba vztrajati, četudi cilji morda niso jasni. Drugi del motivacije pa tudi pri športnikih izvira iz običajnega življenja. Tudi športniki so ljudje. Zato tukaj gre lahko, na primer, za končanje šolanja, reševanje finančnega statusa, preusmeritev kariere drugam, posvečanje družini. Zdaj, ko imajo športniki več časa, se zanesljivo lahko bolj in več posvetijo drugim interesom," razmišlja Vičič, ki se že več kot 20 let profesionalno ukvarja s psihološko pripravo športnikov.

Športni psiholog je tudi prepričan, da se bomo morali navaditi na tekme brez gledalcev: "Pred izbruhom pandemije virusa covid-19 smo videli nekaj tekem brez gledalcev. Že nam, televizijskim gledalcem, se je zazdelo čudno, ko smo gledali prazne tribune. To je bil šok tudi za športnike. Zato menim, da za vse prave športnike po duši velja, da si želijo, da čim prej začnejo tekmovati, ne glede na to, kako."