c S

Ministrstvo šolam poslalo priporočila glede ocenjevanja in zaključevanja ocen ter napredovanja

17.04.2020 16:08 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Ministrstvo za izobraževanje je danes šolam podalo priporočila v zvezi z ocenjevanjem in zaključevanjem ocen v osnovni šoli. Pri ocenjevanju naj učitelji uporabljajo različne načine ocenjevanja, izogibajo pa naj se pisnim preizkusom znanja. Pri zaključevanju naj izhajajo iz ocen, pridobljenih pred 16. marcem, med drugim določa dokument.

Dokument določa ukrepe v zvezi z ocenjevanjem znanja, napredovanja učencev ter opravljanjem predmetnih in popravnih izpitov v osnovnih šolah v letošnjem šolskem letu.

Med drugim dokument določa, da se ocenjevanje znanja izvaja pred učenci oddelka ali učne skupine, v času izobraževanja na daljavo pa lahko tudi individualno.

Pri predmetih, za katere sta s predmetnikom določeni največ dve uri tedensko, se znanje učencev oceni najmanj dvakrat v šolskem letu, pri predmetu, za katerega je s predmetnikom določeno manj kot dve uri tedensko, pa se znanje učenca oceni najmanj enkrat. Pri predmetih, za katere predmetnik določa več kot dve uri tedensko, se znanje učenca oceni najmanj trikrat v šolskem letu. Znanje učenca se v drugem ocenjevalnem obdobju pri posameznem predmetu oceni vsaj enkrat.

Pri ocenjevanju znanja naj učitelj uporablja različne načine ocenjevanja - glede na cilje oz. standarde znanja. Učencu, ki je v drugem ocenjevalnem obdobju pridobil negativno oceno iz posameznega predmeta, mora omogočiti, da je ocenjen še najmanj enkrat do zaključka pouka v šolskem letu, navaja dokument.

Glede napredovanj dokument določa, da lahko učenec 3., 4., 5. in 6. razreda, ki je ob koncu šolskega leta negativno ocenjen iz enega ali več predmetov, ponavlja razred na podlagi pisnega obrazloženega predloga razrednika v soglasju s starši.

Učenec 3. razreda prilagojenega izobraževalnega programa z nižjim izobrazbenim standardom lahko ponavlja razred na podlagi pisnega obrazloženega predloga razrednika v soglasju s starši, če ni dosegel minimalnih standardov znanja.

Za učence 7. in 8. razreda, ki so ob koncu pouka v šolskem letu negativno ocenjeni iz več kot treh predmetov, dokument določa, da razred ponavljajo, tisti, ki so negativno ocenjeni iz največ treh predmetov, pa do konca šolskega leta opravljajo popravni izpit, in sicer največ trikrat.

Učenec 7. in 8. razreda, ki je bil pri opravljanju predmetnih izpitov negativno ocenjen iz največ treh predmetov, opravlja popravni izpit, tisti, ki je bil pri opravljanju predmetnih izpitov negativno ocenjen iz več kot treh predmetov, pa ponavlja razred.

Glede učencev 7. in 8. razreda, ki do konca šolskega leta niso pozitivno ocenjeni iz vseh predmetov, pa dokument določa, da pogojno napredujejo v višji razred. Če v tretjem roku izpita ne opravijo, razred ponavljajo. Tretji izpitni rok za popravne izpite bo od 11. do 18. septembra. Za učence, ki imajo popravni izpit, mora šola organizirati dopolnilni pouk v obsegu najmanj desetih ur za posamezni predmet.

Strokovnjaki z Zavoda RS za šolstvo ravnateljem oz. učiteljem svetujejo, naj bo presoja pri ocenjevanju odvisna od dejanskih možnosti za doseganje učnih ciljev učencev, v času izobraževanja na daljavo pa naj učitelji ocenjujejo znanje, ki je bilo ustrezno obravnavano ter utrjeno z različnimi oblikami in metodami.

Učencem prvih in drugih razredov naj učitelj oceni napredek pri doseganju standardov znanja, pri čemer naj se upošteva, da so cilji in standardi v učnih načrtih praviloma postavljeni na ravni triletja in bo mogoče izpad nadomestiti v drugem oz. tretjem razredu.

Pri ocenjevanju učencev od tretjega razreda naprej, kjer poteka številčno ocenjevanje znanja, naj učitelji upoštevajo, katere učne cilje, ki jih predvideva učni načrt, bodo lahko učenci dosegli v času izobraževanja na daljavo, navaja dokument.

Pri ocenjevanju znanja je po mnenju zavoda za šolstvo tudi smiselno, da učitelji uporabijo tiste načine, s katerimi so se učenci že seznanili v okviru dejavnosti preverjanja znanj, "izogibajo pa naj se ocenjevanju znanja s pisnimi preizkusi znanja". "Učencem morajo učitelji zagotoviti možnost, da izdelek oziroma dokaz o naučenem na podlagi povratnih informacij lahko tudi izboljšajo," je zapisano.

Glede zaključevanja ocen pa zavod za šolstvo učiteljem priporoča, da pri določanju zaključne ocene izhajajo iz ocen, pridobljenih do 16. marca letos, ob tem pa naj upoštevajo tudi izkazani napredek učenca v obdobju izobraževanja na daljavo in ocene, ki jih je pridobil v času tovrstnega izobraževanja.

Ministrstvo je podobna priporočila poslalo tudi glasbenim šolam. Slednja določajo, da v glasbeni šoli letno oceno pri vseh predmetih v vseh razredih oblikuje učitelj predmeta, v letošnjem šolskem letu pa učenci ne opravljajo letnih izpitov.

Pri pouku instrumenta in petja se znanje oceni najmanj dvakrat v ocenjevalnem obdobju, pri pouku plesa, komorne igre in orkestra pa vsaj enkrat, pri čemer ne velja, da mora učenec vsaj eno oceno v šolskem letu pridobiti na nastopu.

Učencu, ki pri posameznem predmetu ni ocenjen, ali je ocenjen negativno, mora učitelj omogočiti, da je ocenjen še najmanj enkrat do konca drugega ocenjevalnega obdobja.

Sprejemni preizkus za vpis učencev v glasbeno šolo se v rednem roku opravlja od 1. do 30. junija in v naknadnem roku od 17. do 25. avgusta. Vpis učencev v 1. razred poteka v prvem roku od 1. do 7. julija, v drugem pa od 26. do 31. avgusta, določa dokument.