c S

Mladinske organizacije v času epidemije pomagajo pri reševanju številnih težkih situacij

17.04.2020 10:18 Ljubljana, 17. aprila (STA) - Mladinski sektor Slovenije se je ob pojavu epidemije novega koronavirusa odzval povabilu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter v sodelovanju z občinskimi štabi civilne zaščite pomaga pri reševanju številnih težkih situacij. Čez noč so vzpostavili različne aktivnosti s fokusom na pomoči mladim, so sporočili z ministrstva.

Zveza tabornikov Slovenije, Skavtinje in skavti, Mladinski center Velenje in številne druge mladinske organizacije so v zelo kratkem času uspele prilagoditi svoje dejavnosti novim razmeram in se ponovno kot mladi aktivni državljani izkazali s svojim socialnim čutom, solidarnostjo in iznajdljivostjo. Nekateri mladinski hostli pa so, kot je izpostavilo ministrstvo, ponudili svoje prostore medicinskemu osebju in/ali civilni zaščiti.

V sklopu izvajanja dejavnosti pa tokrat ni šlo zgolj za prostovoljstvo, pomoč starejšim na domu, varstvo otrok, šivanje mask in podobno. "Skoraj vsak dan so lahko na portalu www.mlad.si spremljali kakšne nove oblike pomoči: učna pomoč na daljavo osnovnošolcem in dijakom, pomoč mladim v stiskah, vzpostavitev virtualnih mladinskih centrov, nove oblike družabnih iger, brezplačno učenje tujih jezikov preko spleta, dogodki na družbenih omrežjih, izvajanje številnih športnih aktivnosti preko spleta," so navedli na ministrstvu.

Na Uradu RS za mladino so v začetku aprila pripravili tudi spletni vprašalnik o aktivnostih v mladinskem sektorju v času epidemije, ki je pokazal, da se je kar 31,4 odstotka anketiranih na razmere prilagodilo že pred uradno razglasitvijo epidemije in restriktivnih ukrepov, ki so ji sledili.