c S

Šest sklopov nasvetov za starše v času pandemije novega koronavirusa

15.04.2020 14:39 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Za zajezitev pandemije novega koronavirusa so bili sprejeti številni omejevalni ukrepi, ki so družine omejili povečini za domače štiri stene. Starši imajo sedaj v veliki večini na voljo več časa za otroke, ki se tudi izobražujejo doma. Mednarodne organizacije so pripravile šest sklopov nasvetov za starše in druge skrbnike.

Vključujejo načrtovanje preživljanja skupnega časa, ohranjanje pozitivnih občutkov in misli, ustvarjanje nove vsakodnevne rutine, izogibanje slabemu vedenju, obvladovanje stresa ter pogovor o novem koronavirusu oziroma bolezni covid-19.

Vsebujejo povsem praktične ideje, kako preživeti prosti čas, tudi brez televizije ali drugih elektronskih naprav. Veliko je odvisno tudi od tega, kako kaj starši povedo in le o čem govorijo, izpostavljen je pomen pohval za dobre odzove in delo. Pričakovanja morajo biti realna, oblikovati pa je treba dnevno rutino, ki mora biti na eni strani prilagodljiva, obenem pa jo je treba tudi dosledno izvajati, svetujejo.

Najstniki naj ostanejo povezani z vrstniki, pri odzivih na neprimerno vedenje pa je odsvetovana takojšnja reakcija. Vzemite si odmor in ostanite mirni, pravijo snovalci gradiva. Poslušanje, odprtost za drugačne predloge in zamisli od naših, iskrenost ter opora otrokom so med temelji za gradnjo odnosov in vzgojo.

Napotki, ki so sicer del splošnih navodil za odnose v družini, so nastali pod okriljem številnih mednarodnih institucij, kot sta Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Sklad Združenih narodov za otroke (UNICEF), prevedli pa so jih v slovenskem Inštitutu utrip.