c S

Vplivna nemška znanstvena institucija poziva k ponovnemu odprtju nekaterih šol

13.04.2020 21:51 Halle, 13. aprila (STA) - Nemška akademija znanosti Leopoldina trdi, da bi lahko nemška vlada začela varno odpirati nekatere osnovne in srednje šole, če bi še naprej nadzirali higienske standarde, namenjene omejevanju širjenja novega koronavirusa. S tem bi pripomogli k normalizaciji novih higienskih ukrepov in oživitvi javnega življenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Akademiki so ob tem vlado pozvali, da bi morala v tem primeru od ljudi zahtevati nošenje mask na sredstvih javnega prevoza in poskrbeti, da bi število novih okužb ostalo obvladljivo. Akademija Leopoldina poziva tudi k ponovnemu odprtju trgovin, restavracij in vladnih institucij, medtem ko priporoča, da se potovanja in večino javnih dogodkov obuja postopoma.

Nemška kanclerka Angela Merkel, katere vlada trenutno razpravlja o potrebnih ukrepih ob prehajanju iz karantene v normalno življenje, je ugotovitve akademije opisala kot "zelo pomembne" pri odločanju, poroča dpa.

Vodja opozicijske liberalne stranke FDP Michael Theurer pa je akademska priporočila označil kot "začetno točko, iz katere naj vlada razvija plan za postopno prehajanje v novo normalnost". Tudi nemška ministrica za izobraževanje Anja Karliczek je priporočila pozdravila kot "odličen temelj" za odločanje, a dodala, da bo do normalnega učnega procesa v šolah minilo še dolgo časa.

Kot še piše nemška tiskovna agencija dpa, je večina Nemcev proti rahljanju omejitev gibanja, namenjenih upočasnjevanju širitve novega koronavirusa.