c S

Sindikalisti znova proti potrditvi Jozsefa Györkösa za direktorja ARRS

10.04.2020 12:09 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Visokošolski sindikat in Sviz v skupni izjavi pozivata novo vlado, naj ne potrdi predloga upravnega odbora Javne agencije za raziskovalno dejavnost (ARRS), ki je za novega direktorja izbral Jozsefa Györkösa, že doslej prvega moža agencije. Očitajo mu nepravilnosti in korupcijo, so sporočili iz sindikatov.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ter Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) so v začetku februarja na tedanjega pristojnega ministra Jerneja Pikala naslovila poziv, naj vladi v vnovično imenovanje ne predlaga dosedanjega direktorja ARSS Györkösa. Tokrat so enak poziv naslovili na novo ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec.

Poudarili so, da njihovo stališče glede direktorskega kandidata ostaja nespremenjeno. Med drugim so spomnili, da so raziskovalci v zadnjih petih letih, ko je bil na čelu ARRS Györkös, argumentirano opozarjali na mnoge pomanjkljivosti v delovanju agencije, denimo na pomanjkljivo evalviranje raziskovalnih projektov in programov.

Sindikalisti so prepričani, da se je upravni odbor ARRS 30. januarja z izvolitvijo Györkösa odločil za vzdrževanje "statusa quo" v raziskovalni dejavnosti, predvsem za po njihovem mnenju neizpolnjevanje pristojnosti agencije, nedelovanje v javnem interesu in za nadaljevanje netransparentnega upravljanja z javnimi sredstvi za raziskovanje. S tem se uveljavitev temeljnega poslanstva ARRS, to je financiranje odlične znanosti, še naprej odmika v nedoločeno prihodnost, so izpostavili.

Opozorili so, da mora ARRS skladno z zakonom opravljati naloge v javnem interesu z namenom zagotovitve trajnega, strokovnega in neodvisnega odločanja o izbiri programov in projektov, ki se financirajo iz državnega proračuna. Zato ministrico pozivajo, naj v tem negotovem času ne predlaga potrditve oziroma imenovanja Györkösa za še en mandat., saj se le tako lahko po mnenju sindikalistov prepreči nadaljevanje izvajanja nesprejemljivih praks, ki so se uveljavile v preteklem obdobju, so še zapisali v skupni izjavi.