c S

Delodajalci v času epidemije dolžni izvajati ukrepe za varnost in zdravje

10.04.2020 11:36 Ljubljana, 10. aprila (STA) - Inšpektorat za delo je opozoril, da je delodajalec odgovoren za varno in zdravo delo delavcev ter sprejetje in izvajanje vseh potrebnih ukrepov v ta namen tudi v trenutnih epidemioloških razmerah. Dolžan je tudi pridobiti ter upoštevati usmeritve in priporočila medicinske stroke in ukrepe vlade, namenjene zaščititi delavcev pred okužbo.

Z vidika usposobljenosti delavcev za varno delo je delodajalec dolžan usposobiti delavce za varno opravljanje dela ob sklenitvi delovnega razmerja, pred razporeditvijo na drugo delo, pred uvajanjem nove tehnologije in novih sredstev za delo ter ob spremembi v delovnem procesu, ki lahko povzroči spremembo varnosti pri delu, so opozorili v inšpektoratu. Prav tako mora največ na dve leti zagotoviti preizkuse teoretične in praktične usposobljenosti za varno delo za delavce, ki delajo na delovnih mestih, na katerih iz ocene tveganja izhaja večja nevarnost za nezgode.

Delodajalec mora v danih razmerah te dolžnosti uresničevati na način, da upošteva aktualne okoliščine in spoštuje priporočila zdravstvene stroke, vključno z vzdrževanjem primerne razdalje. Delodajalci in njihovi strokovni delavci s področja varnosti in zdravja pri delu morajo delavce usposabljati in ozaveščati tudi glede tveganj in ukrepov, ki se nanašajo na covid-19.

Delodajalec je dolžan zagotavljati tudi zdravstvene preglede delavcev, in sicer v zvezi z opredeljenimi posebnimi zdravstvenimi zahtevami, v zvezi s tveganji na posameznih delovnih mestih in v primerih, ko to določajo podzakonski akti.

Na delovno mesto, za katerega se z zdravstvenim pregledom ugotavlja izpolnjevanje posebnih zdravstvenih zahtev, delodajalec ne more zaposliti delavca brez ocene izvajalca medicine dela, ki pa jo ta lahko izda le na podlagi predhodnega preventivnega zdravstvenega pregleda. Zato tudi delavec, ki mu je prenehala veljavnost že izdanega zdravniškega spričevala, ne more opravljati dela na takšnem delovnem mestu brez ponovne ocene izvajalca medicine dela.

Ker smejo izvajalci medicine dela zaradi covida-19 opravljati le nujne predhodne preventivne preglede delavcev pred zaposlitvijo, se je dolžan delodajalec glede izpolnjevanja posebnih zdravstvenih zahtev obrniti na izbranega izvajalca medicine dela in o tem pridobiti tudi njegovo mnenje. Po oceni inšpektorata je dolžan delodajalec to storiti tudi glede izpolnjevanja posebnih zdravstvenih zahtev v primeru zagotavljanja obdobnih zdravstvenih pregledov delavcev.

Delodajalec je v obdobju epidemije covida-19 tudi glede izvajanja predhodnih zdravstvenih pregledov, ki se ne nanašajo na izpolnjevanje posebnih zdravstvenih zahtev, dolžan pridobiti mnenje izbranega izvajalca medicine dela, da se dogovorita o nujnosti predhodnega zdravstvenega pregleda in o nadaljnjih postopkih. Prav tako je smiselno, da delodajalec v obdobju obvladovanja epidemije kontaktira izvajalca medicine dela glede izvajanja obdobnih zdravstvenih pregledov, ki se ne nanašajo na izpolnjevanje posebnih zdravstvenih zahtev.

Ob tem inšpektorat za delo opozarja, da pa odlok omogoča izvajanje vseh nujnih zdravstvenih pregledov operativnih gasilcev.

Delodajalec je tudi v aktualnih epidemioloških razmerah dolžan zagotoviti tudi preglede in preizkuse delovne opreme, ki jo prvič daje v uporabo, ter periodične preglede in preizkuse delovne opreme, katere uporaba je lahko nevarna ali škodljiva za delavce. Pri tem je dolžan strokovni delavec, ki opravlja pregled in preizkus delovne opreme, upoštevati vsa objavljena priporočila in usmeritve medicinske stroke, ki se nanašajo na preprečevanje širjenja covida-19, ter ukrepe delodajalcev za zaščito delavcev in drugih sodelujočih v delovnem procesu.

Za preiskave škodljivosti delovnega okolja pa inšpektorat za delo ocenjuje, da jih je mogoče opraviti v najkrajšem možnem času po prenehanju kriznih razmer, razen v primerih, ko so preiskave škodljivosti delovnega okolja nujno potrebne za ugotavljanje dejanskega stanja in neposrednih vplivov škodljivosti delovnega okolja na delavce ter za takojšnjo uvedbo ukrepov za zagotovitev varnosti in zdravja delavcev.

Tudi strokovni delavci, ki izvajajo preiskave, morajo izpolnjevati enake zahteve kot za tisti, ki opravljajo preglede in preizkuse delovne opreme.

Delodajalci, ki v času epidemije ne poslujejo, bodo svoje obveznosti na področju izvajanja ukrepov s področja varnosti in zdravja pri delu, izpolnili takoj po prenehanju kriznih razmer.