c S

Zasebni vrtci zadovoljni s shemo pomoči v času krize

09.04.2020 16:19 Ljubljana, 09. aprila (STA) - V zasebnih vrtcih so zadovoljni z načinom njihovega financiranja v času epidemije covida-19, ki ga prinaša interventni zakon. "Res je, da pri tem nismo popolnoma izenačeni z javnimi vrtci, a shema pomoči je zadovoljiva, da zasebnim vrtcem zagotavlja preživetje in kontinuiteto po koncu krize," je za STA dejala Taja Steblovnik.

Kot pravi predsednica Združenja zasebnih vrtcev Slovenije Steblovnikova, so že ob začetku krize pripravili predloge za premostitev težav v času epidemije, ko so vrtci zaprti. Pozvali so vlado, da pripravi shemo, ki bo enaka za javne in zasebne vzgojno izobraževalne ustanove. "V velikem deležu smo bili uslišani z 42. členom novega interventnega zakona, ki je namenjen samo zasebnim vrtcem. Tako staršem ne bo treba plačati za čas, ko so vrtci zaprti in tu smo izenačeni z javnimi vrtci, kar se tiče plačila iz proračuna, pa še vedno ne," je poudarila.

Kot je pojasnila, zasebnim vrtcem v skladu z 42. členom zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije pripadajo sredstva iz proračuna v višini 85 odstotkov za posameznega otroka, pri čemer je osnova za izračun cena istovrstnega programa javnega vrtca na območju občine, s katero ima zasebni vrtec sklenjeno pogodbo o financiranju. V javnih vrtcih se financira polna cena, 100-odstotna. "Ali bo to pokrivala občina ali država, je stvar dogovora, najverjetneje bo to ministrstvo pokrilo," je dejala.

S tem, da bi nekateri zasebni vrtci v času krize staršem zaračunavali skoraj polno ceno kot rezervacijo prostora, Steblovnikova ni seznanjena. "O tem nihče ne poroča. Zagotovo takega početja ne podpiramo in ga niti ne priporočamo," je izpostavila. Omenila je, da je zasebnih vrtcev v Sloveniji 94, v združenju 66, tako da dopušča možnost, da se to dogaja v kakšnem zasebnem vrtcu, ki ni član njihovega združenja.

So pa svojim članom preko videokonference priporočili, da se dosledno držijo ukrepov oziroma da staršem ni treba plačati storitev, ki se ne izvajajo na podlagi vladne odredbe, ter da sprejeti ukrepi omogočajo ohranjanje stanja, da bo otroke čakal prostor tudi, ko se vrnejo v vrtec.

V združenju tako ne beležijo izpisov otrok. "Seveda, so bili starši v začetku v skrbeh, kako bo s plačili in podobnim, ker je njihov delež pri plačilu bistveno večji. A so zdaj pomirjeni, ko so tudi dobili položnice samo za prvo polovico meseca marca, v aprilu pa položnic ne bodo dobili," je pojasnila Steblovnikova.

Zasebni vrtci, ki zaposlujejo več kot 500 strokovno usposobljenega kadra s specialnimi znanji, bi se lahko ob zaprtju znašli v težkem položaju. "In da bi se to znanje ogrozilo, bi bila katastrofa, zato je bilo zelo pomembno, da smo to rešili že v prvem svežnju interventnega zakona," je še dodala predsednica združenja.