c S

V Avstriji bo letos matura samo pisna

08.04.2020 14:26 Dunaj, 08. aprila (STA) - Zaradi pandemije novega koronavirusa bo letošnja matura v Avstriji potekala drugače kot običajno. Maturanti bodo opravljali le pisne izpite, v maturitetni oceni pa bo upoštevana tudi ocena dijaka v zadnjem letniku, je danes povedal avstrijski minister za šolstvo Heinz Fassmann. Priprave na maturo v šoli se bodo začele 4. maja, izpiti pa 25. maja.

Maturanti bodo izpite opravljali le iz treh predmetov, in še to samo pisno, bo pa v končni oceni upoštevana ocena, ki so jo dosegli v zadnjem letniku, pri čemer jo bodo lahko z izpitom tudi zviševali, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal minister.

"V določenih razmerah moramo biti milejši in popustljivejši," je dejal Fassmann.

Napovedal je, da se bodo maturanti v šole vrnili 4. maja, sledili bodo trije tedni priprav na maturo. V času priprav bodo dijaki v večjih razredih, telovadnicah ali avlah, da bodo lahko zagotavljali ustrezen razmak med njimi. V tem času bodo tudi pisali nujne teste za zaključek zadnjega letnika šolanja.

25. maja se bodo začeli pisni izpiti, najprej za strokovne predmete, 26. maja bo sledila materinščina, 27. maja angleščina in 28. maja matematika. Za konec bodo še izpiti iz latinščine, grščine oziroma francoščine, a vsak dijak bo opravljal maturo le iz treh predmetov.

Pisna maturitetna ocena letos ne bo nujno končna ocena na maturi, saj bodo upoštevali tudi dijakove dosežke v zadnjem letniku šolanja, verjetno v razmerju 70 odstotkov proti 30 odstotkom v prid ocene na maturitetnem izpitu, piše APA.

Ob pisanju mature bodo veljali strogi higienski ukrepi, maturanti bodo morali v šolo priti v maskah, ki pa jih bodo lahko med pisanjem odložili. Dijaki, ki spadajo v katero od rizičnih skupin, bodo izpite pisali v ločenih razredih.